Питат ЕК защо Бургас отпадна за столица на културата

Мисия Бургас

13-12-2013, 16:58

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургас 2019 падна, културната програма обаче остава

При презентацията на града е липсвал член на комисията

Писмо до Европейската комисия с въпроси относно избора на журито и критериите, по които е определено кои градове да продължат в надпреварата за столица на културата през 2019-а, ще изпратят от екипа подготвил бургаската кандидатура.

Днес от общината обясниха, че са получили сигнали за конфликт на интереси и целта на писмото е да има повече прозрачност около оценките на презентациите.

"Искаме да разберем по какви критерии са избрани българските експерти, тъй като до последно ние търсихме информация и не открихме конкретни изисквания. Отнасяме се с уважение към професионалните качества на всеки от тях, но искаме да знаем дали всички членове действително нямат конфликт на интереси с някои от градовете-кандидати. Не търсим виновни, нито оправдание", заяви Весела Йорданова и изрази притеснението си от факта, че ден преди представянето на градовете не са били извесни имената на оценяващите.

Любопитна подробност е, че по време на презентацията за Бургас 2019 от 13-членното жури са присъствали 12 експерти, като отсъстващият е бил чужденец.

По този начин оценяващите града ни са се изравнили – 6 български експерти и 6 от чужбина.

“След 20 дни се очаква да бъде готов протоколът с резултатите от презентациите. От него ще стане ясно има ли фактори, допринесли за това Бургас да бъде ощетен в оценката и да не стигне до следващия етап.

Проектът, който подготвихне отговаря изцяло на изискванията на комисията. Той включва в себе си над 100 уникални и нови за града събития, които имат и подсъбития", каза зам.-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева и поздрави градовете, преминали в следващия кръг, както и заяви готовност Бургас да си партнира с тях.  

От общината допълниха, че целта на писмото не е да се влиза в безмислени войни, а да се получат гаранции, че наистина от страна на Министерство на културата и от страна на родните представители, посочени със заповед на министът Стоянович, има пълна прозрачност. 

Междувременно бургаските депутати Ивелина Василева и Галина Милева изпратиха и питане до министър Петър Стоянович със същите въпроси.