Недовършеният храм в "Меден Рудник" се руши, трябват 3 млн. лв.

Мисия Бургас

15-12-2013, 06:00

Снимка:

община Бургас, архив

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

20 хил. лв. трябват за довършването на неделното училище в Крайморие

До момента са вложени близо 1,2 млн. лв.

Незавършената църква в к-с "Меден Рудник" започва да се руши и изграденото до момента се амортизира.

Храмът е готов на груб строеж с две от сградите на църковния комплекс с подземния гараж. Втората сграда е вдигната само до първия етаж, а третата е на основи.

"В момента спешно трябва да се завърши покрива и да се покрие, защото когато вали богослуженията стават невъзможни. Едната стена миналата година падна от вятъра, железата са раждясали в основите, а бетона се лющи от влагата", каза пред радио "Фокус" отец Емилиан от храм "Св. Николай Чудотворец".

До момента са вложени близо 1 млн. 200 хил. лв., а вече 3 год. никакви средства не са отпуснати и не е възможно да се завършат сградите от храмовия комплекс. По направени количествено-стойностни сметки за цялостното му завършване са нужни около 3 млн. лв., а само за сградата на храма трябват около 860 хил. лв за всички СМР-та. Отец Емилиан каза, че хората постояно даравят пари, но те са крайно недостатъчни. Църквата трябва да плаща на служителите си, въпреки че част от тях работят доброволно.

"Миналата година Сливенска митрополия със съдействието на митрополит Йоаникий, целият Епархийски съвет гласуваха и отпуснаха 50 хил. лева, с които успяхме да остъклим храма с немска високо качествена дограма. Така стана възможно да се водят богослужения. Сега обаче трябва да се завърши покривът" посочи той.

Бургаските депутати от ГЕРБ сигнализираха, че правителството не е одобрило тяхното предложение за пренасочване на средства към строящия се храм, както и към този в Ахтопол. В тази връзка отец Емилиан акза, че не чувства това като отказ от страна на правителството да помага, тъй като църковното настоятелство не е отправило молба за помощ. По време на предишното управление църквата е искала средства за довъшването на храмовия комплекс "Св. Николай Чудотворец" както от премиера, така и от Министерски съвет и дирекция Вероизповедания.

Тази година 10 хил. лева са били дарени от дирекцията, а 4 хил. лв. от Морска асоциация. В момента събират дървен материал и с тях ще платят за труда да се изработи покрива. Дървеният материал и керемидите ще са дарение.

"Но това са много малки суми, защото обектът е много голям и трябва по-голямо финансиране. Аз това не го приемам за отказ, защото реално ние не сме отправяли молба. Аз мисля, че на предложението на местните депутати от ГЕРБ се очакваше да бъде отказано", допълни отецът. Според него областният управител има интерес да се помогне на храма. Павел Маринов е поканил на среща-разговор отец Емилиан и той мисли, че интерес от управляващите ще има и ще помогнат. Благодарение на Тройната коалиция бе дарено мястото на храма 3 дка и 600кв. "Благодарение на тогавашният областен управител Любомир Пантелеев въпросът бе сведен за разглеждане в София, а 16 г. преди това мястото не го даваха, имаше най-различни пречки. И кметът е помагал и Общинският съвет и проф. Божидар Димитров. Храмът не е за партията, такъв църковен комплекс няма никъде в България с такава социална дейност. Все повече се увеличават нуждаещите се – бедните и гладните. Това е задължение на църквата, както и развитието на просветна дейност. Това е от голямо значение за града. Всички първенци на града трябва да им е приоритет завършването на този църковен комплекс", каза още отец Емилиан. Той призова още веднъж всички, които считат Св. Николай за свой покровител да помогнат за завършването на храма.