Старо, но златно! Най-смешните и тъпи закони по света

Дори и законите може да се нелепи и смешни

Според една английска поговорка не бива да се ходи на екскурзия в държава, която я дават по новините повече от три пъти в седмицата. Англичаните имат своите мотиви, но хората, които обичат да пътуват, не могат да си позволят да изпуснат някои от най-интересните дестинации по тази причина, пише Труд.

Знаем, че в света има точки, където законите са изключително строги както към местните, така и към туристите. Но освен общоизвестните опасности доста страни крият юридически “подводни камъни”, за които трябва да се внимава. Добре е да се застраховате, когато пътувате, и предварително да се поинтересувате от законите на даденото място – както писани, така и неофициални, за да изкарате почивката си спокойно, а не в затвора например.

Повече от интересна ваканция изкарали двама българи романтици в Хърватия през м.г. Мъжът прекарал 18 дни зад решетките заради мидена черупка, която си взел за спомен от плажа – оказала се на мида от защитен вид. Тъй като нямал пари за глобата, бил осъден по бързата процедура и без адвокат.

В края на почивката си нашенецът и приятелката му минавали през залив с мидени ферми. Намерили въпросния “сувенир”, изхвърлен на брега и празен и въпреки лошото му състояние решили да си го вземат заради размера. Говорили с местни хора и рибари, но явно и те не знаели колко ценна всъщност е мидата. На границата с Босна и Херцеговина обаче, след дълга справка, полицаите открили, че черупката е от защитения вид мида “Пина нобилис”. В резултат нашенците били задържани и им наложили глоба от 900 евро. Тъй като нямали толкова пари, бил обвинен мъжът, който след 3-часово заседание без адвокат, само с преводач, отнесъл 18 дни затвор.

В Сан Франциско, САЩ българин бил арестуван два пъти за една вечер, като първото “закопчаване” било за нахлуване в частна собственост. Ето причината – той изпращал свой приятел на летището в Сан Франциско. Оказало се, че нямаш право да влизаш в аеропорта след полунощ, ако не си пътник.

След случката нашенецът решил да тушира стреса по най-очаквания начин – като удари една бира, явно забравяйки, че преди време бил глобяван точно за това. В някои щати не се позволява пиенето на алкохол на улицата. При първо провинение може да се разминете само с глоба, но нали на родния кутсуз рецидивист това му било за втори път, бил задържан за 30 часа в ареста.

Ако планирате почивка в Tурция, имайте предвид, че със закон е забранено изнасянето на камъни от страната. Да, точно така – дори малко камъче. През юли м.г. швейцарски полицай бе осъден на 1 година и 15 дни затвор точно заради такова провинение. Кристиан Варон бил задържан на летището в Анталия с камък в багажа си и обвинен в кражба на културно наследство. По време на делото експерти спорили каква наистина е стойността на камъка, за който швейцарецът твърдял, че просто взел от земята като сувенир. В крайна сметка било доказано, че той е част от римска колона и следователно си заслужава да полежиш година в затвора за това.

В Гърция т. нар. диво къмпиране – опъване на палатка извън къмпинг, ще ви струва 500 евро глоба. Добрата новина е, че страната има най-дългата крайбрежна ивица в света и бреговата охрана “Лименархио” не следи навсякъде. Препоръчително е все пак палатката да не се опъва върху самия пясък. Риболовът от брега е разрешен, но ако сте на лодка – дори и за малка надуваема ви трябва разрешително. Същото се издава от “Лименархио” срещу 5 евро и снимка.

Дубай е една от най-горещите дестинации за туристите, но тъй като е мюсюлманска държава, имайте предвид някои ограничения. В сравнение с други арабски страни отношението към облеклото е доста либерално – можете да се печете по бански, но не и по монокини. Жените в Дубай се обличат в черно и покриват главата си – за чужденките това не е закон, но от уважение към местните е добре да се избягват късите поли и дълбоките деколтета.

Един фрапантен случай от миналата година – британска двойка бе осъдена на по 2 месеца затвор, защото… правила секс на задната седалка на такси. Ребека Блейк и Конър Макредмонт били обвинени в пиянство и непристойно поведение на публично място. На ченгетата ги предал таксиметровият шофьор, в чиято кола било консумирано престъплението. Според осъдените причината е, че не му дали бакшиш, а после той им предложил да ги оневини пред полицаите срещу пари, казвайки, че само са се целували. Шокирани от наглостта му, Ребека и Конър предпочели да излежат присъдите.
Холандия е синоним на либерална политика по отношение на меката дрога. Парадоксално, но в амстердамските кофи-шопове са забранени тютюнопушенето и пиенето на алкохол, но не и употребата на марихуана. Ако някой употреби тютюн на обществено място, неминуемо ще бъде глобен. Законът, който налага тази забрана, е в сила от 2008 г., а архивите разказват за случай, в който 27-годишен любител на ганджата е глобен за пушене на тютюн вътре в кофи-шопа. Нарушителят, който всъщност е собственик на едно от традиционните за Холандия заведения за употреба на леки наркотици, бил сгащен от полицаите по време на рутинна проверка, докато си запалвал ръчно свита цигара марихуана.

Откривайки, че в джойнта му има и тютюн, служителите на реда веднага му наложили глоба.

Когато сте на екскурзия и има много забележителности за разглеждане, е логично, по-практично, а и по-евтино да хапнете на крак или на някоя близка пейка. Това обаче определено не е добра идея, ако се намирате в Рим. Закон, приет през 2012 г. от градския съвет на Вечния град, забранява на туристите да ядат пица, сандвичи и други храни около паметниците и архитектурните обекти, намиращи се в центъра. Глобите за тези, които си позволят да се хранят точно там, варират от 25 до 500 евро. Основният мотив за налагането на забраната според общината е опазването на историческите ценности на града. Дали от това не припечелват капанчетата с човеконенавистни цени, преценете сами…

В Манхатън, Ню Йорк, италианец започва своето американско пътешествие по катастрофален начин. 43-годишният Грациано Грациози е арестуван в шикозен манхатънски ресторант, след като най-неграциозно не могъл да си плати сметката. Туристът забравил портфейла си в хотела и открил това чак когато дошло време да се бръкне. Той се извинил на главния мениджър и поискал да остави айфона си като застраховка, докато отиде да си вземе портфейла. Идеята обаче никак не се харесала на управителя и той извикал полиция. Грациози бил обвинен в “кражба на услуги” и на спокойствие храносмилал едно незабравимо денонощие в ареста.

Най-често туристите попадат в затвора или биват глобени заради правила и закони, които дори не подозират, че съществуват. Не дневен ред е въпросът – дали самите държави провеждат достатъчно добри разяснителни кампании за специфичните си забрани, за което иначе всяка година потъват милиони.