Има ли разлика при секса с обрязан мъж?

Някои го правят, за да изпитва жената по-голямо удоволствие по време на секс

Обикновено обрязването се свързва с мюсюлманството, но истината е, че в много части на света мъжете се подлагат на тази процедура, дори и да изповядват други религии. В САЩ например, по-голямата част от мъжете са обрязани. Подбудите за подобно нещо могат да бъдат различни. Една от основните е желанието на мъжа да изпитва по-голямо удоволствие по време на секс.
Ново проучване обаче разкри, че обрязването не влияе върху сексуалния живот на мъжа. Австралийски учени анализирали близо 40 изследвания и заключили, че процедурата няма ефект върху чувствителността или удовлетворението. Макар обрязването да няма връзка със сексуалното удоволствие, то може да бъде полезно за здравето на мъжа.
„Ползите за здравето от мъжкото обрязване са документирани, включително значително по-ниски рискове от ХИВ, бактериални инфекции, както и някои други болести, предавани по полов път“, споделя водещият автор на изследването професор Брайън Морис от Университета в Сидни. Обрязването намалява честотата на рак на пениса и евентуално рак на простата.
Партньорките на обрязаните мъже също трябва да бъдат по-спокойни, тъй като при тях има по-нисък риск от развитие на рак на маточната шийка и инфекции като HPV и хламидия. Проучвания показват, че обрязването няма неблагоприятен ефект върху сексуалната функция, чувствителността или удовлетворението на мъжа, пише вестник Daily Mail.