Защо животните имат опашки, а някои ги използват като мухобойки, одеяло или навигация?

Те определено не служат само за красота и може да бъде опасно, ако домашният ви любимец яде опашката си

При различните животни опашките изпълняват много и различни функции.
На някои животни опашката им служи като мухобойка. Кравите и конете например, използват опашките си, за да гонят мухите, комарите и другите летящи насекоми, които ги нападат.
Когато посреща стопанина си, кучето върти своята опашка – означава, че се радва. Ако опашката на кучето е леко повдигната и то я мести бавно от едната страна на другата то иска да каже: „Аз няма да те закачам, но и ти не ме закачай, защото иначе ще стане лошо“. Ако кучето е отпуснало надолу опашката си това означава, че се страхува от нещо или че е готово да се подчинява на стопанина си. Имайте предвид, че е опасно, когато кучетата ядат опашките си и трябва да вземете мерки. Това е признак, че животното не се храни с подгодящата храна. Хищниците НЕ ядат зърнени продукти и НЕ са се хранили със сготвена храна. Диетата им в природата се състои от уловените от тях тревопасни животни в суров вид, т.е. месо, вътрешни органи и съдържанието им (изядената трева), по-меките кости и парчета кожа.
Вълкът и лисицата използват своята опашка и като одеяло.
Когато лягат в студено време, навиват опашката около муцуната си, за да не замръзне. Освен това използват опашките си и като инструмент за навигация – когато тичат бързо опашката им помага да взимат по-добре завоите.
Много често маймуните използват опашките си, за да могат по-лесно да се катерят по дърветата и съответно да увисват от някои клон, задържайки се с тях ако се наложи.