На втора инстанция: Лихварят Здравчев няма да лежи в затвор

Крими

17-12-2013, 10:14

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Имитатор подписвал данъчните декларации на лихваря Кузманов

Апелативният съд потвърди решението на първоинстанционния, според което мъжът се осъжда на 3 г., които обаче няма да изтърпи зад решетките и 10 хил. лв. глоба

Бургаският лихвар Милчо Здравчев се отърва с 3г. лишаване от свобода, изпълнението на което наказание е отложено за изпитателен срок от 5г., както и на „глоба” в размер на 10 000лв., реши Апелативният съд в Бургас.

На практика това означава, че Здравчев няма да лежи в затвор. Такава присъда той получи и на първа инстанция.

Лихварят е признат за виновен затова, че за времето 06.06.2000г. до 20.04.2010г. в като физическо лице, без съответно разрешение извършвал лихварска дейност, за която получил значителни неправомерни доходи в размер на общо 122 201лв.

Неделчо Здравчев е подведен под отговорност по чл.252, ал.2 от НК, по който се предвижда наказание „лишаване от свобода” от пет до десет години, глоба от 5 до 10 хил.лв, както и възможност за отнемане на част от имуществото му.

Сред мотивите за занижената присъда на първоинстанционния съд тогава били на лице многобройни смекчаващи вината обстоятелства. Едно от тях е чистото съдебно минало на подсъдимия, високия му образователен ценз, семейното му положение, както и добросъвестно и коректно процесуално поведение.

Решението на апелативните магистрати подлежи на касационно обжалване и протестиране при ВКС.