Килия за мъж, грабил пари и храна от беззащитни старци

Крими

17-12-2013, 13:53

Снимка:

os-burgas.org

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Оставиха в ареста рецидивист за 24 кражби от туристи

Окръжните магистрати прецениха, че Стефан Атанасов и аверът му действали брутално и с цинизъм

Подсъдим за кражби от старци ще остане в ареста до началото на делото срещу него, реши състав на Бургаския окръжен съд.

Според магистратите Стефан Атанасов от Дебелт не бива да бъде освобождаван от килията с по-лека мярка за неотклонение, тъй като е многократно осъждан и крие опасност, ако бъде на свобода.

Според събраните от държавното обвинение данни в нощта на 6 срещу 7 септември Атанасов и негов авер се вмъкнали в дома на старица от Дебелт и откраднали 140 лв. 

В същата нощ те нахлули в жилището и на самотен дядо, когото покрили с одеяло и му заповядали да каже къде държи парите си. След като не намерили пачки, мъжете опразнили хладилника на пенсионера и си тръгнали.

Атанасов е закопчан дни по-късно, а на 12 септември районният съд в Средец решил той да остане в ареста. Делото е прехвърлено към окръжна прокуратура в Бургас, тъй като престъплението е извършено в условията на опасен рецидив.

На втора инстанция по мярката за неотклонение съдът е преценил, че наличието на постоянен адрес не намалява опасността Атанасов да се укрие или да извърши друго престъпление, ако бъде освободен.  

Магистратите обърнаха внимание на тежестта на престъплението, неговата бруталност и цинизъм. Нападнатите и ограбени старци, са самотно живеещи и беззащитни.

Съдът взе предвид също, че законът допуска при деяние, извършено при условията на опасен рецидив, да бъде наложена най-строгата мярка за неотклонение и затова потвърди решението на районните магистрати.