Отлагат закриването на радиоточката за януари, за да няма съкращения

Мисия Бургас

17-12-2013, 14:30

Снимка:

globusnews, архив

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

След дълги спорове с аплодисменти приеха намалението на такса битови отпадъци

Ангел Божидаров сравни служителите му с Клаудия Шифър, а останалите журналисти - с Искра Фидосова

Близо час се гледа извънредната докладна на заместник-кмета по образование и култура Йорданка Ананиева за закриване на кабелното общинско радио.

Причината се оказаха шестимата служители, които ще бъдат съкратени. Тези общински работници станаха ябълката на раздора, която обърна мнозинството в тяхна полза и така закриването на медията беше отложено за януари, за да бъдат те прехвърлени в новата ефирна медия. 

БСП, НФСБ и СЕК излязоха с призив да не бъдат съкращавани щатните служители, които са качествени журналисти. 

Съветниците първо застанаха срещу премахване на радиото като "глас народен". Остарелият кабелен приемник обаче излъчва програма по час на ден, след което преминава на програма "Христо Ботев", при плащане на сметки и липса на добро покритие.

Идеята на новия проект е след като от община Бургас вече е спечелила честота за ефирна програма, радиото да бъде трансформирано в модерна и развиваща се културна институция с повече дейности.

Заради масовите нападки за служителите, Ананиева обеща при разкриване на новата медия да покани на работа първо съкратените от радио точката служители. 

"Г-жо Ананиева, браво за тази еквилибристика. Твърдите, че ще ги върнете, но те са съкратени и ще трябва да разчитат на обещания, вместо да получават заплата още месец и да бъдат прехвърлени в новата структура. Явно в тази община се разчистват сметки", каза Евгени Мосинов от БСП и настоя за отлагане на докладната, въпреки разрешението от СЕМ и двете спечелени дела на общината във ВАС.

В защита излезе и Ангел Божидаров от НФСБ, който направи смелата аналогия: "Ще ги махате сега, за да правите конкурс и после да назначавате други журналисти. Това е все едно да си женен за Клаудия Шифър и да я смениш с Искра Фидосова", отсече Божидаров.