НФСБ поиска по-ниски такси за квалификация на безработни

1200 лева за корабен готвач е сума, калкулирана по просташка логика, отсече опозицията

Едва четири точки успяха да превалят до 14 часа общинските съветници на днешната финална за годината сесия. 

Още първата разгледана докладна с искане за помощи от Бюрото по труда за четирима общински съветници, останали без работа през изминалите месеци, беше отхвърлена, заради остър отпор от опозицията, която определи докладната като лобистка.

Прието беше предложението обаче за увеличение на заплатата на председателят на ОбС - Константин Луков.

Друг безпричинно удължен дебат се оказа докладната на заместник-кмета по образование Йорданка Ананиева за одобрение на обучителните курсове за безработни, с цел придобиване на квалификация.

Валентин Касабов от НФСБ възрази с мотива, че сумите за тези курсове са жеското високи. "Искате да съдерете кожата на безработните. 370 лева е жестока сума за един беден човек, който не може да се реализира. Да не говорим за курсовете за великата специалност корабен готвач, които са на цена от 1200 лева. Сумата е толкова по просташката логика, че който отиде на кораб в чужбина ще се нагуши с много пари", каза Касабов.

На Ананиева й се наложи да припомня на съветниците от опозицията, че в докладната са приложени калкулациите за часовете обучение в бургаската гимназия по туризъм.

"Описани са и часовете теория и практика, без които е невъзможно по изискване на Министерството на образованието и нуаката, да бъде даден документ за придобита квалификация", каза Ананиева. 

Тя допълни, че и броя часове и цените за курсовете са по разпоредба на министъра на образованието и са фиксирани. Ананиева обаче обеща на съветниците от НФСБ да отправи искането им за съкращаване на сумите пред просветния министър.