Гориво за мозъка? (Първа част)

Ястия за ума

„Когато храната е чиста, цялата природа става чиста;
когато природата стане чиста, паметта се заздравява;
когато човек се сдобие със силна памет, всички връзки се засилват.”
Ябълки
Най-добрият източник на антиоксидант, който се съдържа в растенията и има свойството да предпазва мозъчните клетки от увреждане. Важно е ябълките да се консумират с кората, това осигурява повече от полезното за мозъка вещество.
Къри
Куркумата, която е сродно растение на джинджифила, е основна съставка на пикантната подправка къри.. Куркуминът не само блокира образуването на бета амилоидни плаки в мозъка, а и защитава от възпаление и наслагване на мастни плаки по артериите, което ограничава кръвопотока в мозъка.
Сок от грозде
Експерти по болестта на Алцхаймер установиха, че полифенолите, съдържащи се в червеното грозде и конкретно в сока от сорта Конкорд подхранват мозъка, освен че са полезни за сърцето.
При експеримент учените от медицинския колеж на Университета на Синсинати установяват, че 12 възрастни с влошена памет, които трябвало ежедневно да пият сок от грозде сорт Конкорд в продължение на три месеца, са подобрили способностите си да се ориентират в пространството и да развиват вербалните си умения!
Експертите смятат, че полифенолите, които се съдържат в къпините и гроздовия сок подобряват връзката между мозъчните клетки.
Спанак
Консумацията на три порции ястия от спанак, зелени листни зеленчуци, жълти и кръстоцветни зеленчуци (зеле, карфиол, ряпа, репичка, хрян, синап и др.) забавят и отлагат влошаването на когнитивните способности с 40 %.  Този зелен листен зеленчук е пълен с полезни нутриети, които предпазват от деменция. Съдържа фолиева киселина, витамин Е и витамин К. Достатъчна е половин купа сготвен спанак, за да се осигури една трета от дневните потребности на организма от фолиева киселина и една пета от витамин К.
Кофеинът
Кофеинът е най-доброто средство за стимулиране на нервната система и ободряване в ранното утро. Това, което трябва да знаем за кофеина е: първо – да не прекаляваме с неговата консумация, и второ – да го консумираме винаги с компанията на малко храна или вода. Честата му употреба може да ви направи нервни и лесно раздразнителни.