Щастливи и слаби – с люто

Редовната консумация на чили и къри понижава риска от рак

Лютивото носи много повече ползи за организма ни, отколкото вреди и помага да сме здрави.
Лютите чушки съдържат капсаицин (capsaicin), благодарение на който се ускорява обмяната на веществата и така тялото изгаря калориите по-бързо.
Капсаицинът действа и противовъзпалително.
 Австралийските учени доказват, че хора, ползващи редовно люти подправки, заспиват по-бързо и отпочиват по-добре по време на нощния сън. Те са по-енергични след събуждане и през целия ден имат добър тонус.

Лютите чушки и някои други люти храни са много полезни за дихателните органи, особено при хора с астма, хроничен бронхит, синузит и други заболявания на дихателните пътища.
Капсаицинът е полезен и за кожата, тъй като намалява действието на свободните радикали и я предпазва от стареене.

Използва се и за козметични цели.
Хапвайте за добро здраве пикантно, защото то:
- хората, които ядат лютива храна, по-рядко имат наднормено тегло, отслабват по-лесно;
- полезно е за сърцето. Консумацията на пикантни храни се асоциира с ниски нива на лошия холестерол и засилен имунитет към възпалителни заболявания. Последните се смятат за рисков фактор за сърцето. Учените привеждат като аргумент, че в регионите, където националната кухня е по-пикантна, процентът на засегнатите от инфаркт и инсулт е по-нисък;
- подобрява циркулацията на кръвта в организма и поддържа по-ниско кръвно налягане. Особено полезни за сърдечносъдовата система са лютите чушки, които имат в състава си и високи дози витамини А и С, които заздравяват стените на съдовете;
- много проучвания сочат, че редовната консумация на чили и къри понижава риска от раково заболяване. В някои от проучванията се съобщава за потискане на растежа на раковите клетки от капсаицина. В страните, където обичайно храната е богата на капсаицин, случаите на онкологични заболявания са по-малко, сравнено със средностатистическите данни. Примери за това за Мексико и Индия, където хората заболяват по-рядко от рак;
- лютивата храна увеличава кръвотока към стомаха, което прави храносмилането по-добро. Освен това капсаицинът убива бактерията, причиняваща язва на стомаха – H. Pylori. Съответно лютото е добра превенция срещу язва, което е в разрез със съществуващата теория за лечение на заболяването;
- американски изследователи докладват, че консумацията на люто води до облекчение на артритните болки;
- капсаицинът ни кара да се потим повече, което облекчава тялото ни, когато сме болни. Освен това отпушва носа;
- любителите на лютива храна заспиват по-бързо и по-лесно според австралийско проучване. Те се събуждат по-лесно, стават по-бързо от леглото и са по-енергични през деня;
- лютите чушки покачват нивата на ендорфин и серотонин – хормоните, които потискат болката и отговарят за доброто настроение. Според смели учени можем дори да преборим леки форми на депресия с повечко люто;
- подобрява дишането, помага при кашлица.

Лютото действа като отхрачващо средство и се смята, че може да се отрази благоприятно на хора с астма, хроничен бронхит, емфизем, синузит и други респираторни заболявания.