Уволнените корабостроители получават по една заплата предколедно

Новото ръководство започва процедура по несъстоятелност, изпълнителният директор Дянков най-после се появи

Уволнените от "Бургаски корабостроителници" 147 работници ще получат по една от дължимите им заплати предпразнично.

Това стана ясно преди броени минути от лаконично и изненадващо съобщение на Областна администрация за проведена по-рано днес среща при закрити врата между бившите вече служители, новият изпълнителен директор Деян Дянков и представители на новите собственици.

Както BurgasUtre вече писа до днес работниците нямаха никакъв контакт с новото ръководство и самия Дянков. Той или негови представители не се появиха вчера на срещата при губернатора. Днес обаче е била инициирана втора такава, на която присъствал не само Дянков, но и представители на новия собственик. От пресцентъра на губернатора уточниха пред репортер на BurgasUtre, че това е офшорна компания, регистрирана в Кипър.

На днешната закрита среща било постигнато споразумение новите собственици на фирмата преди всичко незабавно да осигурят заплащане минимум в размер на една работна заплата на уволнените работници, за да могат семействата им да посрещнат новогодишните празници.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА - ТУК

Представители на новото ръководство съобщили още, че вече са предприети необходимите правни действия за обявяване на фирмата в несъстоятелност, което ще гарантира пълно изплащане на всички дължими суми за заплати на уволнените работници и служители от специализирания гаранционен фонд на държавата при подобни случаи, казаха от Областна администрация.

Освен това въпреки, че икономическото състояние на предприятието било изключително тежко, новото ръководство имало намерение още от март догодина да започнат действия за възстановяване на дейността на фирмата и възобновяване на основния й предмет на дейност, а именно корабостроенето, посочиха още от Областна управа.