Да преборим стреса със... здравословна храна

Освен че оказва негативен ефект върху нагласите ни по отношение на света, стресът е в състояние и да понижи жизнените ни показатели

Той прави тялото по-уязвимо на атаките на болестотворните микроорганизми, като на свой ред също причинява редица болести.


Ето защо при първите индикации, че стресът атакува тялото ни, трябва да му се противопоставим. А един от най-лесните и в същото време препоръчвани методи е чрез храната.


Затова ето кои са тези 7 храни, които успешно се справят със стреса:


1. Спанак – зеленото растение е незаменим източник на магнезий, който спомага за поддържането на стресовия хормон кортизол в приемливи граници. На свой ред, недостатъчната консумация на храни, богати на магнезий, може да се превърне в причина за появата на главоболие и отпадналост.


2. Мазна риба – рибните деликатеси и по-точно тези, които са приготвени от по-мазните видове риба, носят на организма ценни омега-3 мастни киселини. Те спомагат за регулиране на настроението, като не позволяват повишаването на стреса и неутрализират депресията.


3. Портокали – оранжевият плод е с особено високо съдържание на витамин С. Редица проучвания определят именно този витамин като естествен враг на стреса. Храните, в които се съдържа, едновременно понижават нивата на стресовия хормон и укрепват имунната система.


4. Черен чай – черният чай спомага за успешното възстановяване след напрегнати моменти. Редовната консумация на напитката гарантира по-ограниченото отделяне на стресовия хормон кортизол по време на стресови ситуации. Трябва да се има предвид обаче, че кофеинът, който се съдържа в него, може да повлияе в точно противоположна посока.


5. Бадеми и шам-фъстък – в тези ядки, и в други сходни храни, се съдържат високи количества омега-3 мастни киселини, затова е добре те да присъстват в менюто редовно.


6. Билки – билките са изпитан през времето естествен продукт, борещ стреса. Жълтият кантарион например се препоръчва при леки форми на депресия, предизвикана отстресовото въздействие.

7. Мляко – чашата мляко е идеалното средство по лек и неинвазивен начин да повлияем върху напрежението, което ни пречи да заспим вечер. Калцият в този хранителен продукт намалява тревожността, облекчава промените в настроението и лекува безпокойството.

Източник: здраве.bg


Снимка на Деня

Щрихи от Плевен