Природата на трапезата –храним ли се здравословно?

Повече гнезда на птички – повече еко

Според изследвания деца, които консумират обикновени зеленчуци, имат високи нива на фосфорни и азотни съединения в кръвта. След като лекарите променят храната им с био продукти, тези химикали постепенно изчезват.

Здравето на нашия организъм е пряко свързано с храната, която консумираме и със средата, в която е създаден продуктът преди да стигне по веригата до нас. Когато избираме продукти за домакинството, трябва да се съобразяваме не само с техните вкусови качества и цената им, но и с това дали няма да ни навредят! На пазара напоследък все по-популярни са и нискокалоричните храни, но кой гарантира качеството им на производство и как обикновеният човек може да се ориентира сам какъв продукт да избере?

Важен е етикетът и какво пише на него! Защото заради по-скъпата стойност на био продуктите, много често „калинка” каца и на етикета на обикновените!

Био продуктът е органичен (превод от английски език) и екологичен

Био близалки – без оцветители, без консерванти

На етикета трябва да пише - сертифициран в България, номер на органа, предоставил разрешение за производството на биологичен продукт, контролен орган, съставките в низходящ състав, дали е натурален – при диворастящи растения, дали е произведен с билологични съставки!

Забранено е използването на пестициди, регулатори, хормони, консертванти, агенти

Използват се био агенти, органични продукти.

При биологичното земеделие се свежда до минимум човешкото въздействие върху околната среда.

За етикет био се кандидатства всяка година, за да може контролният орган регулярно да извършва проверки. В био фермите животните трябва да се отглеждат по биологичен начин, да се хранят природосъобразно, да имат пространство и да не са стресирани.

Биологичните ферми работят според концепцията на "затворения земеделски цикъл".

Например, плодородната почва, която е резултат от използването на животинска тор и органична материя, като почвен подобрител, намалява ерозията на почвата и загубата на вода и хранителни вещества. Нещо повече, естественият тор и фуражът за животните са по принцип продукт на самото биологично стопанство, в което се използват, или на съседни стопанства.

Когато купите биологична ябълка или изберете вино от биологично грозде, доколко можете да бъдете сигурни, че те са произведени съгласно стриктни правила, чиято цел е опазването на околната среда и нуждите на животните?

По-скъпо, но по-здравословно, защото ръчният труд на производство е по-безвреден, но и високоплатен, а и „био” продукти се отглеждат само на малки площи.  Например, механичното отстраняване на плевелите вместо използването на хербициди.

Кой позволява липсата на контрол и своеволията на прекупвачите «да извиват ръцете на био фермерите»? Защо според дистрибуторите на био продукти заради това " калинката" и емблемата на контролният орган могат да се появят и на обикновени продукти?

Биохраните имат с до 40% повече витамини в сравнение с традиционните. Така, например,  в био картофите, кивито и морковите е установено по-високо съдържание на витамин С. Био марулите, зелето и спанакът съдържат по-високи нива на минерали и витамини.

При кандидатстване за сертификат био върху почвата трябва 2 години да не са се използвали химически средства, а при трайни култури и лоза – 3 години.

Само при еко земеделието се разрешава употребата на синтетични торове, но има регламентирани стойности.

Води се биологичната борба при био производството! Има и такива специализирани лаборатории, в които се отглеждат хищни паразитни насекоми- срещу колорадски бръмбар и др.

Институт за защита на растенията

Любопитен е фактът, че има и специализирани лаборатории, в които всеки производител може да провери устойчиви ли са на вируси плодовете и зеленчуците, които отглежда. Там може да се установи и видът на вредители или защо има нарушение в растежа на животните!

От 2007 год. ЕС регламентира разрешеното наличие на пестициди в храните. Всяка година обаче тези стойности се обновяват, след което стават част от законодателството в България и до края на януари се публикуват в „Държавен вестник”. И, ако все пак не пазарувате като сверявате стойностите, написани на етикетите - с тези във вестника, то поне четете ги внимателно!