С триизмерно светлинно шоу представиха проект „Враца – врата към древността“

Региони

20-12-2013, 09:36

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Светлинен 3D спектакъл за първи път във Враца

Чрез “разходка” в различни епохи бяха представени най-значимите от културно-исторически периоди в развитието на Враца

За първи път в град Враца се проведе мащабен светлинен 3D спектакъл, който преведе жителите и гостите на града през различни епохи и накара историята да оживее.

Виртуалната разходка в историята на Враца от древността до наши дни беше представена върху сградата на Драматично-кукления театър и беше съчетано с ефектни пиротехнически изпълнения.

Пред зрителите „оживяха” всички важни исторически моменти, през които градът и неговите жители са преминали от древността, през античността, средновековието и възраждането до наши дни.

Всяко навлизане в съответния исторически период беше съпроводено с проектиране на обекти с културно-историческо значение за Врачанския регион.
Спектакълът започна от шести век преди Христа и разкри Враца – столицата на трибалите, които превръщали подземните богатства в истински произведения на изкуството. Доказателство за това е Рогозенското съкровище – изобилие от съкровища, което се слави и до днес като най-голямото тракийско имане. Острите мечове, изляти в недрата на балкана, отблъсквали множество армии, дори тези на Филип Втори Македонски и синът му Александър Велики.

Историята премина през завземането на планината от римските легиони, които за да я съхранят, положили основите на крепостта Валве, която величествено се издигала над река Лева и бранела прохода Вратцата. Стратегическият проход, наречен по-късно Вратица, спечелил множество битки, не само на римляните, но и на българите по време на Първото българско царство.

Светлинният спектакъл разкри величието на Вратица – селище с голямо значение през Втората българска държава, важен занаятчийски център с развити стоково-парични отношения. А по време на Възраждането - голям занаятчийски, търговски и административен център, чиято продукция (абаджийство, кожарство и златарство) достигала до Лион, Виена, Букурещ и Цариград.
Атрактивната част на спектакълa беше осъществена чрез комбинация от светлинни ефекти, лазери и пиротехника. Представлението беше озвучено с народната песен „Лажи, лажи вере” в изпълнение на Нина Николина.

Триизмерният визуален спектакъл беше съпроводен с празнична програма, в която участие взеха местни танцови и певчески състави. Магията на огъня разкриха младежите от Огнено шоу – ТЕМП, а кукери прогониха злите сили от града и направиха път на доброто през предстоящата 2014 г.

Жителите и гостите на град Враца бяха приветствани от кмета на града инж. Николай Иванов, който отправи своите пожелания за една по-добра и благодатна нова година.

Събитието е част от проект „Враца – врата към древността“ и цели популяризиране на Враца и околността като туристическа дестинация с богато културно-историческото наследство и забележителни природни дадености.

През 2014 година ще бъдат проведени още два спектакъла върху сгради в градовете София и Мездра, чрез които отново ще бъдат представени културно-историческите достойнства на Враца и региона.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и  от държавния бюджет на Република България.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен