Митьо Очите поема охраната от МВР?

Закриването на СОТ оставя 5000 обекта в Бургаско на крадците

Несебърският бос Митьо Очите напира да поеме поне част от работата на отиващия си сектор "Сигнално-охранителна дейност" (СОД) към МВР. Бизнесменът смята да се бори за охраната на над 5000 обекта в Бургаско, които от Нова година остават без защита срещу крадци, понеже държавната СОД трябва да спре работа до 31 декември, пише vsekiden.com

Прекратяването на охраната на магазини, частни жилища и офиси от полицията става със заповед на вътрешния министър и вицепремиер Цветлин Йовчев. Закриването на СОД бе предизвестено, след като Асоциациите на фирмите, охраняващи с технически средства, спечелиха дело в Страсбург срещу МВР за нелоялна конкуренция. Частните гардове се аргументираха, че от една страна, вътрешното министерство предлага охранителна дейност, а от друга - издава лицензи за охрана на конкурентни фирми от същия бранш, което си е явен конфликт на интереси. По предварителни данни става дума за огромен бизнес, оценяван на 30 млн. лева годишно, който ще премине в частни ръце

Митьо Очите е само един от собствениците на охранителни фирми, които посягат към тлъстия пай. Несебърският бос ще се бори да се върне в бизнеса с гардове и да поеме охраната на възможно най-много обекти, до момента пазени от полицията, категорични са източници от родния му град. Преди да излежи близо 5-годишна присъда за пране на пари, той осигуряваше охраната на едни от най-големите заведения в Слънчев бряг, Свети Влас и Бургас. Според информация на изданието за охраната на освободените от СОД обекти в Бургас и региона се хвърлят приблизително 500 бона на месец, или 6 млн. лева на година.

До дивата конкуренция в бранша се стигна, след като държавната охранителна фирма под шапката на МВР вече е спряла да сключва договори с нови клиенти. До края на годината всички подписани вече договори пък ще бъдат спрени. Според хора от бранша, работещи съгласно Закона за частната охранителна дейност, само в град Бургас освободените след закриването на полицейската СОД обекти са близо 3000. Запознати обясниха, че навлизането на Димитър Желязков в легалния бизнес е опит да изчисти името си, обикновено свързвано с наркотрафик, мокри поръчки и контрол върху проституцията по черноморските курорти.

Проверка на изданието установи, че 41-годишният Димитър Желязков Желязков може да кандидатства за порция от чистите пари чрез фирмата си „Найт гард-93-Йовчев и Сие". Според търговските регистри дружеството е регистрирано в Бургаския окръжен съд на 29 октомври 1993 г., когато бизнесменът е едва на 21 години. Това става ясно от удостоверение на съда, дадено в Агенцията по вписвания на 14 декември 2009 г. Първоначално фирмата е регистрирана като „събирателно дружество" със съдружници Митьо Очите, Йонко Йовчев, Иван Ставрев, Янко Димитров и Николай Бъчваров. Впоследствие собственици вече са роденият на 19 септември 1972 г. Димитър Желязков и 42-годишният му съдружник Йонко Иванов Йовчев.

Спорният бизнесмен  притежава още 2 фирми - „Агро стил 2005" ООД и „Прогрес 2003" ЕООД. Те обаче нямат нищо общо с охранителния бранш. От справката става ясно още, че „Найт гард-93-Йовчев и Сие" се занимава с почти всяка дейност, позволена от закона, дори издаването на медия, макар че няма информация Очите да притежава част от който и да било вестник или информационен сайт. В началото на 2014 г. трябва да стане ясно кои фирми ще се заемат най-сериозно с охраната по морето.