Работилници за коледни традиции събират дарения за деца с онкозаболявания

Животът

21-12-2013, 09:16

Снимка:

Десислава Тодорова

Автор:

Радослав Атанасов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Жена има маниакален страх от... Дядо Коледа

Честитка за Коледа от властта

Официалното откриване ще е в Неделя от 10.30 часа

Работилници за Бъдни вечер организират няколко събития, с които да припомнят най-важните елементи от традицията на Бъдни вечер. Те ще се състоят в парка пред НДК утре и ще бъдат събрани в културно-музикална програма, съобщава pik.bg. Сред най-интересното в нея ще бъде работилница „Големият коледен бъдник“.

Всеки ще може да научи как се прави бъдник, какво символизира, да научи песните които се пеят при правенето на бъдника и сам да си направи на място. На специално тържество ще бъдат миросани и подготвени за Бъдни вечер и ще бъдат разказани и показани традиционните ритуали. Присъстващите студенти, ученици и официални гости ще имат възможност лично да приготвят бъдник за своето семейство и да го занесат в дома си.

Големия Коледен Бъдник ще бъде миросан от всички присъстващи и ще бъде поставен в огъня. На голям огън, край бъдниците ще приготвим ошав за всички присъстващи. Предвидени са дегустация на баница, айрян и вино, като традиционни храни. Официалното откриване на работилницата ще е от 10.30 часа.

За миросването на бъдника за всеки участник е осигурен малък бъдник от крушово дърво, тамян, вино, зехтин, восък и ръчни инструменти за пробиване на дупка в дървото.

Ще бъде проведена и работилница „Юнашка сурвачка“. За 30 души са осигурени клонки от дрян, пуканки, вълнен конец и сушени плодове за изработване на сурвачките. Участието в събитието пресъздава традицията на правенето на сурвачка, и всеки посетил събитието ще може да участва свободно.

По време на „Работилниците“ ще бъде представен проекта за изграждане на първия в България Център за възстановяване и работа с деца с онкохематологични заболявания на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. Центърът ще бъде за 40 човека (деца и родители). Целият център се проектира така, че да може да се ползва и от деца със затруднения в придвижването. Мястото, което е избрано за центъра, е много живописно, чисто и с изключително благоприятен климат. В непосредствена близост се намират карстовите извори на село Безден, микроязовир-рибарник, конна база и богат на животински и растителни видове район.

Около всяка работилница, ще бъдат разположени кутии за дарения, предоставени от сдружението. Програмата на събитието ще продължи до 17 ч. с изпълнения на фолклорни състави, пресъздаване на ритуали и академия „Кулинарен историк“ за традиционни зимни ястия.