ЕК даде зелена светлина за завода за боклук на София

Договорът може да бъде подписан до края на годината

Европейската комисия даде зелена светлина за завода за отпадъци на София, съобщиха от Столичната община, по информация на dnes.bg. Вчера оттам са получили отговор от ЕК по повод жалби, свързани с процедурата за избор на изпълнител на завода за отпадъци на София. В него се казва, че всички съмнения по отношение на референциите на изпълнителя са изчистени, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. В писмото се посочва, че не са установени нарушения на европейското законодателство, допълни тя. Очаквам днес да получа и становището на Министерство на околната среда, посочи Фандъкова.

Тя отбеляза, че има готовност веднага да бъде подписан договорът с избрания изпълнител - ръцкото обединение "Актор – Хелектор", след като се получи становище на МОСВ. До края на годината ще можем да пристъпим към подписването на договора, ако становището на МОСВ се получи навреме, подчерта Фандъкова.

Заводът за механично-биологично третиране на отпадъците е част от Проекта за интегрираната система за третиране на битовите отпадъци на Столична община, финансиран по Оперативна програма „Околна среда” 2007-2013.

Проектът трябва да бъде изпълнен за 19 месеца общо (в тази част проектиране и строителство).