Бургас изпраща 2013 г. с нов транспорт, канализация и пречиствателни станции

Вторият проект, който спечелихме за доставка на нови тролейбуси се изпълнява в срок, заяви бургаският градоначалник

Кметът на Бургас Димитър Николов определи 2013 –та година като успешна, макар и с трудни моменти. В интервю пред Радио „Фокус” той каза, че въпреки тежките задачи, са разрешени много от проблемите в общината.

„Много тежкото беше състояние на обществения транспорт в Бургас, но в началото на годината пристигнаха новите автобуси. Сега имаме и друга добра новина. Вторият проект, който спечелихме за доставка на нови тролейбуси се изпълнява в срок. Първата част от парите вече са преведени от Европейската комисия. Надявам се в първата половина на следващата година около месец април да пристигнат и първите тролейбуси в града. С това Бургас ще стане първият град в България с изцяло обновен обществен транспорт, което е в полза не само на жителите на града, но и на гостите, които пристигат в Бургас и ще ползват обществения транспорт. Надявам се така да имаме още по-качествен, по – достъпен,по-комфортен и сигурен транспорт”, каза Николов.

Други от важните реализирани проекти през тази година са инфраструктурните и най- вече тези, които са свързани с изграждането на канализация и пречиствателни станции. Такива инфраструктурни проекти се реализират на територията на три големи квартала на града - „Банево”, „Ветрен” и Минерални бани. „Това важи и за кв. „Горно Езерово”. В момента там сме на етап 60 % изградена канализация.

Скоро ще започне и изграждането на пречиствателна станция за квартала, защото това е един квартал, който е в непосредствена близост до чертите на град Бургас, но в същото време се намира до една екологична зона - езерото Вая. Ние сме длъжни да спазим всички директиви и разпоредби, така че да осигурим комфорт и добра услуга за пречистване на отпадъчните води, осигуряване на качествени питейни води, както и добра инфраструктура на уличната мрежа. Това са тежки инфраструктури проекти.

Тази година приключи голямата реконструкция на кв. „Меден рудник” с канализацията, реконструкцията на пречиствателната станция”, каза още Николов.