Защо виното има специално място на коледната трапеза?

Много е важно да се подбере подходящото ястие за всеки сорт вино

По време на коледните и новогодишни празници виното е част от трапезата на българина. Обикновено се сервира при температура 16- 18 градуса, ако е много старо се внимава утайката да остане на дъното на бутилката.
Червеното вино е почитано от целия християнски свят като символ на кръвта, пролята за избавлението на човечеството от Спасителя, което му отрежда специално място на коледната трапеза.
Според легендата виното отъждествява кръвта на богочовека Христос и се счита за един от феномените, сътворени от човешката цивилизация.
Вината разбира се могат да бъдат за ежедневна консумация или за тържествен повод. Първите са непретенциозни и леки по състав, а вторите най-често са тежки и отлежали вина с богат вкус и аромат.
Гастрономическият опит показва, че белите меса подхождат на бяло вино или розе, а тъмните на червени вина.
Казват, че лошо вино няма, има лошо мезе и лоша компания. Както е казал Гьоте: "Няма нищо по-трудно от това да се направи добро вино, но още по-трудно е да се намери как да се изпие – така, както подобава".
Добре е бутилката червено вино да остане отворена 30-40 минути преди консумация, за да си "вземе въздух" и да се изразят по-добре вкусът и ароматите му.
Пиенето на греяно вино е зимна традиция.
Свързваме го с домашния уют и топлата компания на близките ни хора. Рецептата гласи към червеното вино да се добавят захар, канела и карамфил. Понякога се добавя и ром или коняк, лимон или ябълка, но в умерени количества.
Греяното вино се предлага на коледните базари в много страни в Европа - Италия, Германия, Австрия и Швейцария. Това е и напитката, която предлага лондонският кмет при коронясването на Елизабет Първа. Греяното вино се комбинира идеално с пушено месо. Съчетава се прекрасно с тиквен пай, бисквити или домашен кекс.
Освен приятния си вкус, то има и лечебни свойства.
Греяното вино прогонва депресията, намалява кашлицата, което го прави изключително популярно в студените Скандинавски страни. Те първи се сещат да подсилят ефекта на виното и да го затоплят...
В зависимост от района греяното вино може да бъде, както червено, така и бяло. В Германия обичайно се използва само червено вино, но в Северна Италия греят бяло вино, а в Австрия пробват и от двете.

Източник: БГНЕС