С църква на близо два века се гордее Дедево

Храмът е построен през 1838 година

Църквата „Свети Атанасий в село Дедево е една от четирите най-стари църкви в Пловдивската епархия, сочат данните на Светия Синод. Тя е построена през 1838 година и е със 175-годишна история.

През 90-те години църковни предмети и част от иконите са откраднати. През 2000-та година Божият храм е възстановен със средства и помощи от добри християни, църковни настоятели, духовни лица и жители на Дедево.

В двора на църквата се намирало старото килийно училище, в което е преподавал Захари Стоянов – видният възрожденец, написал „Записки по българските въстания”.

Църквата „Свети Атанасий” е гордост за жителите на Дедево със своето историческо минало, защото е християнски храм на българщината във вековете.

Към момента благодарение на хора от селото и с помощта на кметския наместник Стефан Папазов и кмета на „Родопи” Пламен Спасов са подменени въжетата на камбанарията и е направено осветление с прожектори. Сега предстои изграждане на ново стълбище, което да улесни влизането на възрастните хора в храма. Сега стълбите са стръмни и достъпът е затруднен. До лятото се очаква ремонтните дейности да приключат.