Опитен планинар загина в Рила

Мъж е починал в резултат на свличане на снежна маса в Рила снощи, съобщиха от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст.
Загиналият мъж в бил 54-годишен военен пилот от София, съобщиха от полицията в София, цитирани от агенция "Фокус".
Мъжът се отправил от Боровец към хижа "Мусала". По първоначални данни той стъпил на козирката на склон, с което сам предизвикал лавина. Под склона било сухо и по този начин снежната маса се свлякла и го затрупала.
Инцидентът е станал в участъка между хижа "Мусала" и местността над дворец "Ситняково". Съпругата му е сигнализирала Планинска спасителна служба, след като мъжът не се прибрал в хотела вечерта. От службата са проследили следите му и са го открили затрупан от сняг към 01:00 часа през нощта. Документите му за самоличност, както и портфейл и други лични вещи са открити в дрехите му.
Тялото на загиналия е откарано за аутопсия във Военномедицинска академия. Образувано е досъдебно производство по случая.
Според наличната информация мъжът е бил опитен планинар и е бил добре подготвен за преход в планината.
Тази сутрин от Планинската спасителна служба предупредиха, че условията за туризъм във високите части на планините са лоши.Температурите в планините са от -2 до 4 градуса, а по високите части духа силен вятър и времето в мъгливо. В по-ниските части на планината духа слаб вятър. В Стара планина снежната покривка е около 20 см.
От службата съветват туристите да се съобразяват със зимните условия, независимо, че има малко сняг, да се движат само по обозначените зимни маркировки и да бъдат подходящо екипирани. Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет.