Карадайъ, ДПС: Ако ние не участваме във властта, няма демокрация, няма права, няма свободи

Зам.-министърът на отбраната Неджми Али се закани: „Много даже бавно действаме, в Кърджалийско има освободени 5-10 началници, но ще си поправим грешката

"Ако ние не участваме във властта, няма демокрация, няма права, няма свободи. Това го видяхме само през последните три и половина години", заяви Карадайъ.

Зам.-министърът на отбраната Неджми Али акцентира върху кадровата политика и се закани на ГЕРБ „Много даже бавно действаме, в Кърджалийско има освободени 5-10 началници, но ще си поправим грешката".
„Възродителният процес" във всичките му етапи да влезе в учебниците по история, а не да се поднася с недомлъвки. Това поиска секретарят на ЦОБ на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде кореспондентът на БГНЕС в Кърджали.
Карадайъ призова за това на традиционния възпоменателен митинг за жертвите от съпротивата срещу насилствената смяна на турските имена в Кирковското село Могиляне.
Евродепутатът Метин Казак отправи същия призив към присъстващите, като преди това уточни, че българските турци и политическият им представител ДПС имат огромен принос за установяването на демократичните принципи у нас.
Председателят на най-голямата изселническа организация в Турция "Балгьоч" Юксел Йозкан призова митингът да започне масова подписка с искане да отпаднат процедурите за удостоверяване на идентичността на имената при различните административни услуги, които създават много пречки на етническите турци у нас. Декларацията с това искане да бъде връчена лично на премиера Пламен Орешарски, настоя Йозкан.

"Двама президенти и премиери на България, а неотдавна и лидерът на българските социалисти поднесоха извинения заради прекръстването на турците и това докосна сърцата ни. Но ние не искаме извинителни думи, а и конкретни дела – крайно време е в регистрите да бъдат заличени българските имена, които все още фигурират там и са изписани с червено мастило", обърна се изселническият водач към множеството около паметника на Тюркян.