Буря връхлита Северна Европа

Тази нощ северната част на Европа ще бъде връхлетяна от третата за декември буря, която получи названието „Ерик”.

Според данните на Кралския институт за метеорология бурята няма да достигне мощта на предишните две – „Савие” и „Дирк”, от които пострадаха редица европейски страни.
Очаква се ветровете със скорост до 80 км в час да продължат и в събота, особено по крайбрежието на Северно море.

Метеоролозите смятат, че този път Шотландия ще поеме основния удар на стихията. Заедно с това се прогнозират евентуални последици на цялата територия на Британските острови, в Белгия, Холандия, Люксембург, Германия, Северна Франция, Норвегия и Дания. Заедно с ветровете се очакват обилни валежи, съобщава агенция „Фокус“.
В Белгия продължават да са в сила въведените през последните дни предупреждения за опасност от наводнения заради прелелите реки в южната част на страната.
Буря с ветрове, достигащи скорост до 150 км в час, връхлетя Ирландия като остави без ток 14 хиляди къщи и сериозно усложни транспортното съобщение в цялата страна.
Ирландската метеорологична служба още в четвъртък обяви „червен” (най-висок) код за опасност в графствата Уексфорд, Голуей, Мейо, Клеър, Кери и Уотърефорд, които са разположени по западното и южното крайбрежие на острова. Има съобщения за сериозни наводнения в тези райони, а също така за масови прекъсвания на линиите на електрозахранването и телефонната връзка.
Лошото време стана причина за сериозни нарушения в работата на редица големи летища в страната, както и за спирането на фериботното съобщение между Ирландия и Великобритания. Заради поривистия вятър летището в Дъблин бе напълно закрито до 9.30 ч. и над десет полета бяха отменени. В момента самолетите излитат според текущата метеорологична обстановка.
На жителите на крайбрежните райони не се препоръчва да се разхождат в близост до брега заради високите вълни, които достигат 20 метра, както и да бъдат особено внимателни при шофирането на автомобили пътищата. На целия остров заради наводнения са блокирани редица местни автомобилни пътища.
Лошото време във Великобритания продължава, като се очаква нови ветрове и дъждове да изострят последствията от бурята, която току що премина.
Времето през днешния ден се очаква да причини транспортни проблеми, като хората също така се призовават да се подготвят за наводнения. Британската метеорологична служба обяви предупреждения за опасни метеорологични условия, които могат да застрашат човешки живот и да доведат до разрушения. Очаква се най-силно да бъдат засегнати Северна Англия и северните части на Уелс.
Двама души загинаха и още двама бяха спасени на Канарските острови след като бяха отнесени в морето от огромна вълна на фона на продължаващите силни ветрове и проливни дъждове в Испания и Португалия.
Инцидентът се случи на остров Ла Грациоза, когато 47-годишен мъж се е разхождал по плажа Лас Кончас заедно с три деца. Четиримата са представители на две отделни семейства. Заедно с възрастния се удави и дете на 11 години.
Циклонът с ниско атмосферно налягане, който е обхванал Западна Европа, се очаква да продължи и в петък, като Галисия и Кантабрия се очаква да понесат основния удар на бурята. Ветрове със скорост до 100 километра в час бяха регистрирани в четвъртък в западната и северната част на Испания, но морският трафик в Гибралтарския проток вчера бе възобновен, след като бе спрян ден по-рано.
В Португалия властите оставят в сила предупрежденията за опасност на фона на продължаващата буря по крайбрежието. Както професионалните рибари, така и любителите се призовават да проявяват повишена бдителност. През последните две седмици заради лошото време загинаха шестима рибари-любители, след като тяхната лодка потъна. Смъртта на един младеж бе потвърдена, а останалите бяха обявени за безследно изчезнали, след като вълните вероятно са отнесли телата им.
Испанска скиорка почина при падането на лавина в Андора, независимо, че бе извадена от снеговете само десет минути по-късно. 27-годишната жителка на Барселона е излязла извън подготвените ски писти в андорския курорт Солдо в Пиринеите между Франция и Испания.
Подобни новини идват и от италианските Алпи в близост до границата с Франция, където 24-годишен французин е карал сноуборд с още трима приятели. Той почина, след като бе връхлетян от лавина в курортния град Лез Арнод. Местните власти съобщиха, че той е получил множество наранявания, задушаване и хипотермия.