2013: Титаните, които ни напуснаха

Нелсън Мандела, Маргарет Тачър, Уго Чавес, Михаил Калашников, Пол Уокър си отидоха от нашия свят

2013: Година на големи световни събития, размирици и атентати, бедствия, избор на нови стари лидери и раздели. През изминалите месеци от този свят си отидоха велики личности, титани. Plovdivutre.bg прави кратък обзор за хората, които не бива да забравяме...

В края на тази година си замина Нелсън Мандела. Първият чернокож президент в историята на ЮАР почина на 5 декември, на 95-годишна възраст. Мандела, наричан от сънародниците си на галено "Мадиба", е носител на Нобеловата награда за мир за 1993 г. Оглавил борбата на чернокожите срещу расисткия режим на белите, опитали се всячески да институционализират сегрегацията в Южна Африка, Мандела прекарва между 1964 и 1990 г., общо 27 години в затвора. Погребението му събра целият световен елит, който отдаде почит на една от най-значимите фигури в съвременния свят.

През 2013-та година си отиде и друга емблема на световната политика – Маргарет Тачър.  Първата и единствена засега жена-премиер на Великобритания, почина на 8 април на 87-годишна възраст. Тя става лидер на консерваторите през 1975 година и печели изборите през 1979, 1983 и 1987 година. Маргарет Тачър стана символ за безкомпромисно дясно управление, провеждайки болезнени реформи, тотална приватизация и други стъпки за намаляването на ролята на държавата и синдикатите в икономиката. Тя ще бъде запомнена с това, че поведе страната към война с Аржентина заради Фолкландските острови през 1982 година. Тачър бе наречена Желязната лейди от съветската пропаганда, като това прозвище бе разпространено в цял свят чрез Радио Москва.

На 5 март, след продължителна борба с рака, почина венецуелският президент Уго Чавес. Държавният глава си отиде на 58-годишна възраст след 14 години управление.

Считан от западните страни за диктатор, Чавес бе обичан от своите сънародници, които скърбят за смъртта му.

В края на декември създателят на най-масовото стрелково оръжие в света АК-47 Михаил Калашников почина на 94-годишна възраст в болница в град Ижевск, където живееше. Легендарният оръжеен конструктор изобретява през 1947 г. автоматично стрелково оръжие, което остава ненадминато вече над половин век. Михаил Калашников - автор на още към 150 модела въоръжения, винаги е повтарял, че се гордее с автомата, създаден през 1949 г., но известен като АК-47, посочват агенциите. Удостоен с множество отличия, той никога не е получавал пари от продажбите на автомата, достигнали според някои данни над 100 милиона екземпляра в повече от 80 държави.

Светът бе потресен от нелепата смърт на актьора Пол Уокър. 40-годишната звезда от "Бързи и яростни" загина на 30 ноември в автомобилна катастрофа в Санта Кларита, Калифорния. Кончината потресе милионите почитатели на филмовата поредица по целия свят.

Друг любимец от екрана – Джеймс Гандолфини също напусна този свят през юни 2013-та година. Актьорът, добил световна популярност с ролята си на Тони Сопрано, за която спечели награди "Еми и "Златен глобус", в "Семейство Сопрано", е бил на почивка в Рим, когато бе покосен от инфаркт.

Изминалата година ни раздели и с двама големи писатели. На 2 октомври от този свят си отиде Том Кланси. Най-продаваният американски писател, чиито военни трилъри вдъхновяват редица филми и видеоигри, почина на 66-годишна възраст в болница в родния си Балтимор. Той е автор на 148 книги, които разказват завладяващи истории от света на шпионите, военни и политически интриги. По негови романи са създадени хитове като "На лов за "Червения октомври", "Патриотични игри" и "Реална опасност".

През юни пък едва на 47 години почина друг майстор на трилъра – Винс Флин. Той е известен със своята поредица шпионски трилъри с главен герой Мич Рап – безскрупулен агент на ЦРУ, който премахва терористи. Дори бившият президент на САЩ Джордж Буш е признавал, че е фен на писателя, а преди години го определи като "изключително точен" в описанията му на работата на службите.