По предварителен сценарий - БСП и ДПС номинираха съдебен инспектор

Най-доброто от печата

28-12-2013, 08:25

Снимка:

Анелия Николова

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кандидатурата на съдията от ВАС Веселина Тенева е била ясна още преди десет дни, но беше внесена в последния момент

Два часа и половина преди изтичане на крайния срок за внасяне на кандидатури за главен съдебен инспектор депутатите от БСП – Мая Манолова и ДПС – Четин Казак номинираха председателя на Седмо отделение във Върховния административен съд (ВАС) съдия Веселина Тенева. Името й като основен фаворит се появи преди празниците, като се очаква тя да бъде подкрепена и от ГЕРБ. Последното не би трябвало да учудва, защото още в миналия парламент трите партии – БСП, ДПС иГЕРБ успяваха да се обединят, когато ставаше дума за назначения в съдебната система. Освен това за избирането й на поста са нужни две трети от гласовете на депутатите или поне 161, за които социалистите и представителите на ДПС трябва да разчитат на подкрепа от опозицията. 

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) беше създаден през 2007 г. след натиск на Европейската комисия. Според Конституцията той проверява дейността на органите на съдебната власт без да засяга независимостта на магистратите. ИВСС се състои от десет инспектори и един главен инспектор, които се избират от парламента с квалифицирано мнозинство. До октомври постът на главен съдебен инспектор се заемаше от бившия соцкадър Ана Караиванова.

Нейният мандат изтече още през януари т.г., но тя отказваше да подаде оставка близо десет месеца, а парламентът – да открие нова процедура за избор на наследник.

След дълго протакане на 19 декември БСП и ДПС приеха скоростно правила за избор, които предвиждаха само три работни дни за издигане на кандидатури, а в същото време изборът да се проведе през февруари. Това предизвика критики от магистратската общност, неправителствения сектор и Реформаторския блок.

Видно от качения на сайта на парламента пакет документи за кандидатурата й съдия Тенева е знаела, че ще бъде номинирана преди повече от десет дни. Свидетелството й за съдимост е издадено на 16 декември, а справката от Националната следствена служба – на 18-ти - съответно три и един ден преди процедурата за избор изобщо да бъде открита. Тези факти потвърждават признанието на председателя на парламента Михаил Миков, който преди време в прав текст каза, че процедурата по избор ще започне, когато има постигната договорка между парламентарните групи за определен кандидат.

По-рано в петък, в открито писмо до парламента, седем неправителствени организации подкрепиха вчерашнaта позиция на най-голямата магистратска организация в България – Съюзът на съдиите, че краткият срок за внасяне на кандидатури за главен инспектор по време на празниците поражда усещане за предрешеност. "За пореден път, задкулисието и договорките на тъмно определят дневния ред и пренебрегват отправяните критики от вътрешни и чуждестранни организации и институции. За да бъдат избегнати съмненията за манипулация на предстоящия избор, призоваваме народните представили непосредствено след приключване на коледната им ваканция да преразгледат определения срок от три работни дни и изработят и приемат нови адекватни процедурни правила, включително като определят достатъчно дълъг срок за внасяне на кандидатурите за главен инспектор" се казва в писмото на организациите.

Коя е Веселина Тенева

Веселина Тенева завършва Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" през 1971 г., като от 1974 до 1991 г. работи като юрисконсулт в заводите "Хемус" и "Българска коприна", Комитета по труда и работната заплата при Министерския съвет, Комитета за наука и технически прогрес и в Министерство на икономиката. През 1991 г. започва работа в Софийския районен съд, където гледа търговски и граждански дела. През 1994 г. е повишена като съдия във фирменото отделение на Софийския градски съд, който пост заема три години, когато става съдия във Върховния административен съд (ВАС). След избора на Георги Колев за председател на съда тя е повишена в председател на отделение, като ръководи за кратко Второ, a от 2010 г. до сега - Седмо отделение на ВАС. От 2009 г. е член на комисията по професионална етика при ВАС. През февруари 2014 г. съдия Тенева ще навърши максималната възраст за съдебната система и трябваше да се пенсионира. Назначението й ще й даде още пет години на държавна служба.
В мотивите към предложението на Мая Манолова и Четин Казак двамата на практика преразказват биографията на съдия Тенева. "В работата си е дисциплинирана, прецизна и взискателна, а като председател на отделение е доказала уменията си да работи в екип", пишат двамата народни представители и отбелязват, че като член на УС на "Асоциацията на административните съдии" има поглед върху моралните и етичните качества на голяма част от съдиите от административните съдилища в страната, което също е знак за компетентно изпълнение в бъдеще на функциите на главен инспектор."