В Айтоския балкан и Странджа останаха без лекари

Това се дължи на тежките условия там, в които на един общопрактикуващ медик се пада грижата за хората в десетина села

Липсата на специалисти в здравеопазването става все по-осезаема. Поради тежките условия най-остро недостигът на лекари се усеща в Айтоския балкан и Странджа. Това се дължи на тежките условия там, в които на един общопрактикуващ медик се пада грижата за хората в десетина села, съобщи бТВ.

В община Айтос има 16 села, като някои от тях са посещавани от лекар веднъж седмично или веднъж месечно. Поради тази причина дори кметове и кметски наместници са се нагърбили със здравни грижи.

Медицинската служба в село Съдиево е празна. Според графика на вратата само един час в седмицата работи лекар и 4 часа - медицинска сестра.

От Съюза на общопрактикуващите лекари в Бургас обясняват, че има все по-малко кандидати за работа в селата. Причина за това, освен ниското заплащане е и това, че животът за младо семейство в тези райони е непривлекателен. Затова като изход от ситуацията се предлага държавата да дотира тези практики.

Местните кметове също имат предложение:

"За мен най-доброто решение е връщането на средния медицински персонал - така наречените фелдшери, които обслужваха преди населението", казва кметът на Айтос Васил Едрев.

Дори предложението да се приеме, за кметовете ще остане още един нетипичен и тежък ангажимент. В нито едно село в района няма аптека. Затова кметовете често се превръщат в куриери на лекарства.

източник: 24 часа