Колко българи ще напуснат страната от 1 януари

Какви ще бъдат задълженията на хората, които ще търсят работа в друга страна-членка на ЕС

Не повече от 10 хиляди българи ще потърсят работа в страните-членки на ЕС след отпадането на ограниченията за трудовия пазар в Европейското икономическо пространство след 1 януари 2014 год. Такива са прогнозите на КНСБ на база статистически извадки от НСИ.

Това, което твърдят английските вестници, че българи и румънци ще залеят трудовия им пазар с милиони, няма как да отговаря на истината - твърди Атанаска Тодорова, изп.секрeтар на департамент „Пазар на труда” в КНСБ. Според статистиката, от малко над 7,5 млн. българи - 2,2 млн. са пенсионери, 1,2 млн. са деца до 17 годишна възраст, а безработните са 400 хиляди души. Отварянето на трудовия пазар след Нова година, ще бъде реално за високо квалифицираните българи, които са не повече от 10 хиляди, допълва Тодорова.

По думите й, по-голямата част от хората, които са искали да емигрират от България, вече са го направили. А тези, които не са атрактивни с уменията и професианалната си квалификация и след 1 януари няма как да се реализират на друг трудов пазар в ЕС. Според Атанаска Тодорова и досега българските лекари и медицински сестри, например, са си намирали работа, въпреки ограниченията. Тя посочи за пример Кипър, където съществува болница, която изцяло се обслужва от български медицински персонал.

След 1 януари 2014 г. от КНСБ очакват да се засили плавното изтичане на квалифицирани работници от България към Западна Европа. Основната причина е заплащането на труда в сектора на високите технологии, медицината, инженерните области.

По отношение на ограниченията, които отпадат, Тодорова припомни, че става въпрос преди всичко за разрешителното за работа и за визата за работа. Но след 1 януари, е необходимо да се знае, че всеки българин, който ще търси работа в друга страна-членка на ЕС, трябва да се информира за своите възможности и задължения. Трябва да се съобрази с изискванията на съответното законодателство, да се регистрира в съответната за страната здравна каса, да направи регистрация по местоживеене, регистрация в съответното бюро по труда, ако не се отива директно с подписан договор за работа и задължително да се знае местният език, защото всички документи се подписват на него.

Според Тодорова, е най-уместно да се използват възможностите на Европейската агенция по заетост - EURES.