Чудо! Илиян живее трети живот след ретрансплантация на черен дроб

Животът

30-12-2013, 11:56

Снимка:

bgdonor.com

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сливен първи със съвет по донорство

Когато е на 18, лекарите откриват, че страда от болестта на Уилсън - Коновалов, при която се натрупват тежки метали в организма

Истинско чудо се случи преди година за семейство Пондалови от Сливен. За втори път се намира донор, благодарение на което големият им син остава жив. Семейство Пондалови плахо се радват на щастието си - синът им е жив и здрав. През смях и сълзи разказват историята си, в която по-малкия брат дава част от черния си дроб на по-големия, но трансплантацията не е успешна. Но точно когато Илиян си е заминавал, се появява донорска ситуация, предава бТВ.

"Човек се уповава в един момент на последното останало нещо - вярата в Бога. Щом и докторите са безсилни. И в един момент наистина такова чудо дето стана с него, просто Господ е решил да живее", разказва бащата Николай.

Когато е на 18, лекарите откриват, че Илиян страда от болестта на Уилсън - Коновалов, при която се натрупват тежки метали в организма. Но вече е късно - диагнозата му е цироза в напреднал стадий. Години на ред се крепи на лекарства - до 2012 г.
"Събирах течности в тялото, изобщо много зле се чувствах. И тогава лекарите ми казаха, че цирозата е в такъв стадий, че единственият избор е трансплантация", спомня си момчето. "Първо майка се подложи на изследвания, но се оказа, че обемът на дроба й не е достатъчен. Но след като разбрах, че тя не може, веднага аз реших", допълва брат му Антоний.

 Двамата братя са приети във Военно медицинска академия. Лягат едновременно на операционната маса, за да могат лекарите да вземат част от черния дроб на единия и да го трансплантират на другия.

"Само, който има две деца, ще почувства това, което сме почувствали ние. Единайсет часа ние отвън и при всяко отваряне на врата само се надигаме и чакаме някаква вест", казва бащата.
Илиян и брат му Антоний са вторият случай в България на трансплантация от жив възрастен донор на възрастен. Успешна е, но три месеца по-късно се появява проблемът - инфекция, която не може да бъде овладяна, и състоянието на Илиян отново се влошава. Момчето е в медикаментозна кома цели 3 седмица.

"Професорът ме извика и ми каза „Изпускаме Илиян, пригответе се за най-лошото". Аз даже нямах сили да се разплача. Сутринта отново ме извика и вика "трябва да отидете да дадете кръв", разказва майката Дора.

По-късно е намерен донор за Илиян. След няколко седмици той се събужда трансплантиран. След процедурата е отслабнал с 30-40 кг. Човекът, който ръководи и двете трансплантации във Военно медицинска адамедия, е проф. Никола Владов.

"Ако аз съм лицето на този случай, зад мен има може би 50-60 и повече хора, които бяха ангажирани. Той беше кауза на цялата болница. Като го трансплантирахме, той тръгна просто изведнъж. Все едно, че винаги е чакал този дроб", заяви медикът.

С надежда, че ще помогне на другите чакащи за трансплантация, Дора Пондалова прави в Сливен Обществен съвет за подкрепа на донорството. Тази година в града има най-много донорски ситуации.

"Хората не знаят какво е това мозъчна смърт, не знаят какво е един донор да спаси поне трима човека. Аз съм доказателството - на тази жена семейството, ако бяха отказали да стане донор, аз нямаше да съм тук, буквално", казва Илиян за починалата жена, помогнала му да живее.

Почти година след ретрансплантацията Илиян се чувства добре, живее в Бургас и си търси работа. И той, и брат му са специалисти по графичен дизайн. Това, което семейството си полежава за Коледа, е много, много просто – здраве. След случая с Илиян проф. Владов беше избран за член на Френската академия по хирургия и получи медал за принос към световната медицина.