Земната гравитация ще се промени на 4 януари

Ние пък ще тежим по-малко

Земното притегляне ще намалее осезаемо на 4 януари.

Необичайното астрономическо явление ще предизвика отслабване на земната гравитация. Според астрономите в 9.47 ч. по Гринуич идната събота Плутон ще премине точно зад Юпитер, гледано от Земята. При такова изравняване на планетите комбинираната гравитационна сила на двете небесни тела за кратко ще придобие надмощие над земното притегляне и ние ще тежим по-малко.

Все пак, спокойно! Няма да се носим във въздуха като балони с хелий. Ще изпитаме усещането за лекота, ако в точния момент подскочим във въздуха. Падането ни ще отнеме цели 3 секунди, вместо обичайните 0.2 секунди.

Скептиците се съмняват, че „Денят с нулева гравитация“ е планирана мащабна шега, за да накара хората да подскачат масово на 4 януари 2014 г.

В социалните мрежи разнообразни групи планират зрелищни каскади, които ще излъчват онлайн в уречения час. В микроблогинг платформата Twitter за събитието има създаден специален хаштаг #ZeroGDay, а много от тези, които не вярват, че земната гравитация може да се промени, също тайничко ще подскочат на 4 януари.