108 журналисти са убити през 2013 г.

Най-малко 108 журналисти и работещи в медиите са били убити през 2013 г.

Сирия е най-опасната страна за тях, следвана от Ирак и Пакистан, съобщи Международната федерация на журналистите (FIJ), цитирана от "Нувел обсерватьор".

Дори ако броят на убитите журналисти тази година е по-нисък с 10 на сто в сравнение с 2012-та, Федерацията отправя "отчаян призив към правителствата по целия свят да сложат край на безнаказаността на насилието, извършвано спряво журналистите и работещите в медиите".

Организацията, базирана в Брюксел, иска "непрекъснато от страни като Филипините, Пакистан и Ирак да вземат драстични мерки, за да спре изтичането на кръв от работещите в медиите".

Най-смъртносната страна за тях тази година е била Сирия с 15 убити журналисти, пред Ирак (13), Пакистан (10), Филипините (10, Индия (10), Сомалия (7) и Египет (6). 

29 на сто от журналистите са намерили смъртта си в Азия, а 27 на сто в Близкия изток и арабския свят, уточняват от организацията, която твърди, че представлява 600 хил. журналисти от 134 страни. Международната федерация на журналистите отбелязва, че насилието все повече засяга жените журналисти, като шест от тях са били убити през 2013 г., а много други са станали жертва на сексуално насилие и дискриминация.

Броят на убитите журналисти според Федерацията е значително по-голям от този, който посочват от "Репортери без граница". На 18 декември, в годишният си доклад, Асоциацията обяви, че убитите журналисти през 2013-та са 71 души, а 87 са били отвлечени.