Локо (Пд) – малки очаквания, големи надежди (ОБЗОР)

Спорт

01-01-2014, 14:48

Снимка:

Андро Дюлгерян

Автор:

Димитър Иванов

Всичко от Автора

Черно-белите изпращат година, в която останаха без още една трибуна на стадиона

Локомотив (Пд) изпрати една доста противоречива година от своята история. 2013-а ще се запомни с поредната смяна на собствеността на черно-белите, както и с бутането на старата Трибуна Бесика. С тези два основни момента е свързано и цялостното представяне на отбора през последните месеци.

Заради оттеглянето на предишния финансов благодетел Веселин Марешки над Лаута надвиснаха доста черни облаци. Съществуваше огромна вероятност Локо (Пд) буквално да фалира и да отиде в „пета глуха”. Феновете бяха разделени основно на две групи – едните искаха тимът да започне точно от нулата, но на чисто и без натрупаните досега дългове. Другата част от привържениците желаеха да се даде втори шанс на собственика Коко Динев и да се остави отбора в ръцете му.

Малко по-рано варненският аптекар Марешки обясняваше наляво и надясно, че ще остане емоционално свързан с Локомотив и винаги ще помага на отбора. На два пъти – първо пред около 600 фенове в концертна зала на бившия партиен дом, а след това и пред около 1000 зрители на Лаута по време на представянето на отбора за пролетния дял от сезон 2012/2013 година, Марешки се зарече да финансира изцяло построяването на новата Трибуна Бесика.

Да, ама не, както казваше навремето журналистът Петко Бочаров. Само празни приказки и предизборни обещания – това беше същността на варненския бизнесмен.

Той буквално остави Локо (Пд) на самотек.

Още в края на миналия сезон останалите силни фигури на Лаута – Христо Бонев и Атанас Узунов, тръгнаха да търсят нов финансов благодетел на отбора, но така и не го намериха. Оказа се, че единственият, който все още има желание да дава пари, е Коко Динев.

Точно поради тази причина закъсня и цялата подготовка на Локо за новия сезон. Нов сезон с изцяло нов отбор – това беше реалността. Футболисти, събрани в последния момент, а някои от тях даже подписаха договори след началото на сезона.

В това отношение смърфовете поставиха рекорд – 9 (девет) футболисти дойдоха официално на Лаута, след като първенството вече беше стартирало. Това бяха вратарят Божидар Стойчев, Пламен Крачунов, Станко Йовчев – Машината, Андрей Атанасов, гърците Костас Казнаферис и Стелиос Илиадис, братята Аймен и Тижани Белаид и  юношата на Олимпик (Марсилия) Крис Гади. Към тази група трябва да прибавим и нападателят Жозеф Мендес, който подписа 2 (два) кръга преди края на полусезона и на практика още не е дебютирал с черно-бялата фланелка.

Всичко това оформи и генералната оценка за Локомотив (Пд) – почти никакви очаквания от този тим и дори нещо повече – масово се смяташе, че черно-белите ще се борят да не изпаднат.

Затова каквото и да си говорим – представянето на смърфовете беше почти шокиращо, но в положителен смисъл. Не само, че няма да изпаднат, ами дори могат да докарат нещата до участие в евротурнирите от лятото на 2014-а.

Воденият от Сашо Станков отбор финишира на 5-о място с актив от 41 точки, само на 2 от третия Левски. Черно-белите изиграха 23 мача от „А” група, от които спечелиха повече от половината – 13. Извъртяха само две ремита (0:0 с ЦСКА в София и 0:0 с Ботев на Лаута) и загубиха 8 срещи. И това с бюджет около 2,5 милиона лева годишно. За сравнение ще отбележим, че повече пари се наливат в отборите на Берое и Черно море, които са след пловдивчани в класирането. За издръжката пък на другия пловдивски тим – Ботев, просто е излишно да говорим, след като бюджетът на канарите доближава 15 млн. лева.

Малко споменаван от специалистите факт е, че Локо (Пд) дължи доброто си представяне през есента заради....своята защита. Оказа се, че цели 11 мача на черно-белите завършиха без те да допуснат попадение в своята врата.

На всичко отгоре сред голмайсторите се изредиха повече от един цял отбор. 13 играчи на Локо успяха да се разпишат в противниковите мрежи.

Лидерът тук безспорно е Мартин Камбуров с 15 попадения. Следват  Крис Гади и Аласан Н’Дайе с по 4. Пламен Крачунов, Дани Кики и  Стелиос Илиадис се отчетоха с по два гола. По веднъж се разписаха още Аймен Белаид, Тижани Белаид, Йордан Тодоров, Диего Фераресо, Здравко Лазаров, Александър Тунчев и Габриел до Кармо. Тази статистика попълват и трима играчи на други тимове, които си отбелязаха автоголове (по един за Локо Сф, Любимец и Пирин ГД).

В предишния си престой рекордът на Коко Динев бе загубен финал за Купата на България и участие в турнира на Лига Европа. Сега хазартният бос има реални шансове да подобри постижението си, спечелвайки единствения „вътрешен” трофей, който още липсва във витрината на Локо (Пд).

Ако смърфовете успеят да грабнат националната купа, това ще бъде и своеобразен реванш на Динев пред черно-бялата общност. Тази общност, която по принцип много трудно ще забрави загубения финал срещу Лудогорец в Бургас...