Кораб се озова в леден плен

Китайският хеликоптер "Сюзин-12" (Снежен орел), базиран на ледоразбивача "Сюелун", започна евакуация на пътниците от озовал се преди 10 дни в леден плен в Антарктика руски кораб "Академик Шокалски", съобщи репортер на агенция Синхуа на борда на китайския ледоразбивач.
Това е вторият полет на хеликоптера, след като при първия бе извършен оглед на условията около заседналия кораб, за да се подготви кацането на леда.
В Антарктида сега е лято и нощем е светло като посред бял ден, затова няма пречки за евакуацията, която ще трае към 5-6 часа.
Хеликоптерът ще извърши общо 7 полета до руския кораб в бедствие - пет пъти ще прекарва хора, а два пъти - багаж и оборудване. След като 52-мата пътници се озоват на борда на "Сюелун", ще бъдат прехвърляни по море на групи от по 22 души на австралийския ледоразбивач "Аурора Аустралис", посочи пред ИТАР-ТАСС Лиса Мартин от Австралийската служба за морска безопасност.
"Аурора Аустралис" ще се отбие до австралийската антарктическа станция, а после ще остави пътниците в Хобърт на остров Тасмания, информира по-рано ИТАР-ТАСС.