Корабостроителите получават обезщетения най-рано в средата на януари

В началото на месеца съкратените от завода излизат на протест

Най-рано на 15 януари уволнените работници от "Бургаски корабостроителници" ще получат обезщетение от Националния гаранционен фонд, след като преди повече от седмица бе обявена процедура по несъстоятелност на завода, предаде бТВ.

Към момента продължават преговорите за осигуряване на работа и създаване на оздравителен план, но съкратените служители не се отказват от организирания на 5 януари пореден протест, тъй като са получили възнагражденията си само за септември. Повечето бивши работници имат да взимат 3 до 6 заплати.
"Получихме парите си за септември, след като покрихме задълженията си, останаха пари за скромно посрещане на Коледа. Празниците вече не ни интересуват толкова много", обясни един от съкратените работници, който има 32-годишен стаж в корабостроителния завод и се грижи за съпругата си инвалид.
Негов колега изрази благодарност към институциите, които са оказали съдействие на съкратените служители да получат поне по една заплата, но подчерта, че след Нова година му предстои да търси работа.
"Бъдещето не се вижда – аз съм в този завод от 40 години, бяхме около 2000 човека, този завод беше всичко за много хора. Болното е, че бяхме съкратени, изхвърлени, изритани. Заводът беше буквално затворен за часове. Нямаме надежда", сподели друг работник.