Убили Георги Илиев заради 400 000 лева

Райко Кръвта и семейството му дебнели боса на ВИС 2 от Несебър

„Данък“ от 400 000 лв., наложен от благоевградския лихвар Васил Гьорчев-Кьоравия на местен наркобос от ВИС 2, довежда до разстрела на боса на групировката Георги Илиев в Слънчев бряг на 25 август 2005 г. До тези данни са стигнали разследващите бандата на Васил Арарски-Райко Кръвта, известна като „Килърите 3“. Според показания на анонимни свидетели Кръвта е основният заподозрян за убийството на Илиев.

В началото на 2005 г. Арарски получава обаждане от Благоевград. Звъни един от най-близките му хора - Иван Стойчев-Дилъра, контролиращ наркоразпространението в региона. Дилъра е уплашен и моли за помощ. Причината - среща с Гьорчев, който му иска да „отчита“ 400 000 лв. за него от продажбата на дрога. В противен случай го грози смърт, пише в. "Преса".

Кьоравия е кумец на Георги Илиев, двамата са стари приятели и затова Гьорчев се ползва с авторитет в района. Той е нещо като наместник на ВИС 2 за Югозападна България.

И Дилъра, и Райко Кръвта са висаджии, които влизат в конфликт с босовете на групировката и се отделят. Арарски се заканва, че ще превземе района и обявява на бандата си: „Няма СИК, няма ВИС, тук е Перник.“
След обаждането на Дилъра Кръвта решава, че е дошъл моментът да ликвидира Кьоравия. Това се случва на 20 януари 2005 г. Гьорчев е застрелян от снайперист пред хотел „Ален мак“ в Благоевград, който ползвал като офис. Куршумът го пронизва в главата.

Фатална среща

Хора от обкръжението на Кръвта разказват пред полицаи и прокурори как Кръвта им се хвалел с разстрела на Гьорчев. Два месеца по-късно той е извикан на среща с Георги Илиев, който е бесен от убийството на кумеца му. Срещата е насрочена в офиса на Илиев. Кръвта отвежда там наказателна бригада биячи, но вътре е пуснат само той.

„Ако до час не изляза, атакувайте с оръжие и гранати“, им нарежда Арарски. Той се появява невредим, но бесен, разказват свидетелите от групата на пернишките „Килъри“. „Или той, или аз“, казал пред подчинените си Кръвта. Илиев го заплашвал и унижавал по време на разговора.

Затова Арарски решава да си отмъсти, като застреля боса на ВИС 2. Разследващите имат информация, че подготовката започва още от пролетта, като е решено Илиев да бъде убит в Слънчев бряг, където има заведения и хотел.

Логистичната група, която организира покушението, включва Райко Кръвта, баща му Васил Станков-Бай Васо, обявен от прокуратурата за бос на „Килърите 3“, и братът на Арарски Румен. Вече е установено, че тримата са наели за целта апартамент в Несебър. Свидетели съобщават, че Румен Станков е човекът, който обхождал и оглеждал многократно маршрута на движение на Георги Илиев в Слънчев бряг до заведението му „Буда бар“ и хотела му „Дюн“.

Подготовката

Наблюдавана е и яхтата на боса на ВИС 2 „Маями“, като първоначално идеята била Илиев да бъде убит, когато се качва на нея. Затова бригадата убийци купува водолазна екипировка, но после този план е изоставен. Сгодният момент настъпва на 25 август 2005 г. вечерта, когато Илиев пристига в „Буда бар“, за да празнува успеха на отбора си „Локомотив“ Пловдив срещу ОФК-Белград на стадион „Лазур“ в Бургас.

На 12 октомври 2005 г. пред хотел „Струма“ в Перник Райко Кръвта е направен на решето с автомати от убийци в движеща се кола. Разследващите имат данни, че няколко дни преди убийството Кръвта се среща с Христофорос Аманатидис-Таки, който превзема ВИС 2 след смъртта на Георги Илиев. Смята се, че разстрелът на Арарски е отмъщение за покушението в Слънчев бряг.