Светът затлъстя!

Броят на затлъстелите и с наднормено тегло хора над 18-годишна възраст в развиващия се свят се е увеличил почти четирикратно от 1980 г. насам, като достига почти 1 млрд. души, докато преди 34 години са били 250 млн. души.

Това сочи доклад на британски мозъчен тръст, цитиран от БиБиСи.
В развитите страни, където доходите са високи, 557 млн. души са с наднормено тегло или са затлъстели. За периода световното население се увеличило почти двойно.
От Презокеанския институт за развитие заявяват, че един на всеки трима души по света сега е с наднормено тегло, като настояват правителствата да направят повече, за да повлияят на хранителните диети на хората.
Във Великобритания 64% от възрастните са категоризирани като затлъстели или с наднормено тегло.
Докладът предвижда „огромно увеличение" на инфарктите, инсултите и диабета.
В световен мащаб процентът на пълнолетните, които са с наднормено тегло или са затлъстели (или техния индекс на телесната маса е по-голям от 25 пункта), е нараснал от 23 на 34% между 1980 и 2008 г.
По-голямата част от това увеличение се наблюдава в развиващия се свят, по-конкретно в страните, където доходите нарастват - например Египет и Мексико.
Докладът на мозъчния тръст посочва, че това се дължи на промяната в диетите и храненето, като консумацията на житни и зърнени храни се измества от употребата на мазнини, захар и животински продукти.
В същото време обаче недохранването все още е проблем за стотици милиони хора в развиващия се свят и особено за децата.
В Северна Африка, Близкия изток и Латинска Америка се наблюдава голямо увеличение на хората със затлъстяване и наднормено тегло до нива от 58%, колкото е горе-долу и в Европа.
Докато Северна Америка все още е с най-висок процент на пълнолетните с наднормено тегло (70%), региони като Австралия и Южна Латинска Америка не са много назад - 63% от хората там са затлъстели или с наднормено тегло.
Най-големият ръст на хора с наднормено тегло се наблюдава в Югоизточна Азия, където процентът се е утроил - от 7% преди до 22 процента сега.
По отделни страни изследването е установило, че хората с наднормено тегло и затлъстяване почти са се удвоили в Китай и Мексико, докато в Южна Африка са се увеличили с една трета от 1980 г. насам.

Много страни в Близкия изток също имат висок процент на възрастни с наднормено тегло.
Един от авторите на доклада, Стив Уигинс, казва, че има много причини за епидемията от затлъстели и с наднормено тегло хора.
„Хората с по-високи доходи имат възможност да избират храните, които желаят. Промените в начина на живот, нарастващата наличност на преработени храни, рекламата, влиянието на медиите... всичко това доведе до промени в храненето", коментира Стив Уигинс.
Той допълва, че това е случаят по-специално в развиващите се икономики, където обширна средна класа с нарастващи доходи живее в градовете и не се движи достатъчно, още по-малко пък спортува. Резултатът е екзплозия в наднорменото тегло и затлъстяването през последните 30 г., което може да доведе до сериозни последствия за здравето на хората.
Топ потребители на захар са САЩ, Белгия, Холандия, Нова Зеландия, Коста Рика и Мексико.
За борба със затлъстяването Стив Уигинс препоръчва повече мерки от страна на правителствата, подобни на мерките, предприети за ограничаване на пушенето в развитите страни.
В доклада се дава пример с Южна Корея, където усилията за запазване на традиционното хранене включват обществени кампании и мащабна подготовка на жените как да приготвят здравословни блюда за семействата си.
Алън Дангър, специалист по хранене, посочва, че урбанизацията в много части на света е променила хранителните навици на хората и те все по-рядко се хранят здравословно.