Скандал: Дометиан назначава разколници, готви манипулации

Днес свещеници и миряни в Неврокопска епархия се събраха в Благоевград и излязоха с обща декларация относно предстоящите на 12 януари епархийски избори за митрополит. Тяхната позиция бе обявена на пресконференция в митрополитския дом в града. Свещениците и миряните в овдовялата епархия бяха смутени от инициативите на няколко техни събратя за отлагане датата на епархийския избор, определена от Св. Синод, както и от оспорването на изборите за епархийски избиратели, провели се в града преди половин година. Свещениците оценяват тези опити като провокация и опит да се провали каноничния избор за техен митрополит и се надяват Св. Синод и управляващия епархията Видински митрополит да не допуснат това да се случи.
По-конкретно в приетата днес декларация се казва:
"Страховете, които имахме във връзка с предстоящите митрополитски избори се оправдаха.
С недоумение научихме за новоназначенията в Санданска духовна околия.
Упорито се коментира за някаква нелегитимност на проведените при приснопаметния митрополит Натанаил избори за епархийски избиратели. Научихме, че е имало опити да се оспорят тези избори пред Негово Светейшество, а изборите са проведени преди половин година. В определения от Устава на БПЦ 7-дневен срок никой не е подал жалба.
Във връзка с тези обстоятелства заявяваме следната позиция:
Смущаваща е смяната на свещеници и архиерейски наместник при открита процедура за избор на Неврокопски митрополит. Създава се впечатление за църковен преврат. Новоназначените свещеници са част от така наречения „синдикат на свещениците“. Синдикати и свещеници са абсурдно съчетание в едно.
Изказаните съмнения относно легитимността на избора на епархийски избиратели е много тежко и принципно обвинение срещу почтеността на приснопаметния митрополит Натанаил.
За краткото време, през което пребивава на територията на Неврокопска епархия Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан неведнъж през сълзи сподели пред народа своите най-високи оценки за дейността на приснопаметния митрополит Натанаил. А в същото време зад гърба на народа и без знанието на епархийския съвет се случиха именно тези новоназначения, което е в пълно противоречие с духа и традицията на Църквата.    Убедени сме, че митрополит Дометиан със своята житейска мъдрост, достойнство на епархийски митрополит и любов на духовен пастир ще изпълни възложената му отговорна задача – да организира провеждането на честни избори на 12 януари за достоен Неврокопски митрополит.
Обръщаме се към вярващи и клир да посветим оставащите 9 дни до изборите на молитва към Бога за избиране на достоен Неврокопски митрополит".
Източник: Топ Преса