Потресаващо! Държали 240 душевноболни като в затвор

Животът

04-01-2014, 06:20

Снимка:

sliven.net

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Душевноболен гуляе гол в чужди къщи

Предишното ръководство на дома "Качулка" край Сливен смятало, че ако хората не са заключени, ще избягат

240-те жени и мъже в най-голямото социално заведение в България са били държани денонощно под ключ. Настанените в скандалния Дом за възрастни с умствена изостаналост “Качулка” са нямали право да напускат трите жилищни блока, които обитават, разкри новият директор Злати Стоянов.

Техният режим е бил по-суров от затворническия. За разлика от лишените от свобода престъпници, болните не са могли да излизат ни зиме, ни лете на разходка в района, даже на чист въздух пред блоковете. Режимът “под ключ” продължавал години.“Качулка" се намира в Балкана, на двайсетина минути път с кола от Сливен, пише в. "Труд".

“Предишните ръководства са смятали, че ако хората не са заключени, ще избягат”, разказа Стоянов. При встъпването си в длъжност той заварил смущаващи от професионална и човешка гледна точка практики. Например 180 от болните били на различни видове терапия, но хапчетата се изписвали по сведения на персонала и без преглед на място. Къпането на домуващите се извършвало в коридора. “Липсва контрол, както и желание за промяна. Персоналът е от 130 души. Някои от тях дори не си знаеха служебните характеристики”, каза Стоянов.

По негово разпореждане входните врати на блоковете вече не се заключват през деня. Пейките пред тях са основно ремонтирани, направени са цветни градинки. Почистена е обраслата в храсталаци голяма спортна площадка с места за сядане, спрени са течовете в сградите. “Оказа се, че не е невъзможно психиатър да преглежда хората на място, въпреки че нямаме щатна бройка за такъв специалист. Вече ни обслужва психиатърът от Сливен д-р Неделчо Ников. Не му плащаме заплата, възнаграждението му е по клиничните пътеки. Лекарствената терапия на 80% от хората бе напълно променена”, съобщи Стоянов. Наскоро във всеки блок бе открито ателие за красота. Социалното заведение няма щат и за фризьори, но служителките подстригват домуващите, правят прически, даже и маникюр на дамите.

Социалното заведение е на държавна издръжка, но се управлява от община Сливен. Бюджетът му е около 1,6 млн. лева при наследени от старото ръководство дългове за 250 хил. лева. “Качулка” се прочу заради злоупотреби със средства и порочни обществени поръчки. Срещу старите ръководства вече има дела.