Сръбски вирус ни поваля, обявяват грипна епидемия

Новият щам не се повлиява от антибиотици и засяга белия дроб и сърцето

Сръбски вирус вилнее и у нас. Според интернет форумите става въпрос за нещо съвсем различно от познатите и очаквани за този сезон грипни вируси. Новата зараза вече е довела до доста смъртни случи в Сърбия, алармират в мрежата.

"Най-вероятно става въпрос за мутирал щам, който не се повлиява от антибиотици. Предава се по въздушно-капков път. Поразява основно белия дроб и сърцето. Възможно е заболяването да е съпроводено със стомашно разстройство, болки в бъбреците и кръв в урината. Тежката кашлица е друг симптом", коментира пред изданието д-р Петър Кътев. В същото време опасенията на лекарите са, че до седмица у нас ще бъде обявена грипна епидемия.

"Има повишено търсене на медицинска помощ и при джипитата, и в болниците, особено в детските отделения", призна д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Грипна епидемия у нас вероятно ще има до седмица. "И в момента има доста заболявания, но тъй като по празниците статистиката не е съвсем точна, защото хората не ходят на лекар, не можем да се ориентираме съвсем точно. Но има повишено търсене на медицинска помощ и при джипитата, и в болниците, особено в детските отделения", обясни д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. По думите му обикновено епидемията връхлита страната ни в средата на януари.