Метални шипове като бръсначи пазят границата ни от имигранти

Новините

04-01-2014, 11:11

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ударна полицейска сила заради границата с Турция

През октомври Министерският съвет взе решение оградата да бъде изградена между Лесово и Крайново

Метални шипове, остри като бръсначи, ще бранят границата ни от имигранти. 33-километровата ограда, която ще е висока три метра, започва да се изгражда в понеделник. Очаква се тя да бъде приключена до началото на март, пише в. "Стандарт".

През октомври Министерският съвет взе решение оградата да бъде изградена между Лесово и Крайново. Сумата, нужна за съоръжението, се очаква да е малко над 5 млн. лв. и вече е отпусната на МВР и военното министерство. Междувременно в с. Голям Дервент вече са възстановени пътищата край границата, по които патрулите следят за незаконно влизащите у нас бежанци.

Защитната стена ще се състои от оградна мрежа и режеща тел. Според експерти ще е нужна стълба над три метра, ако някой реши да експериментира и да прескача съоръжението. Строителните материали, нужни за изграждането, ще са общо 12 хиляди тона. Всички документи и разрешителни за стената вече са готови.

Нито един не премина границата през 2014 г.

Нито един имигрант не е влязъл в страната ни нелегално от Нова година насам. Това сочат данните на полицията. Заради това и в центовете на агенцията за бежанците не са настанявани хора. От началото на година агенцията не е издала нито едно разрешително за хуманитарен статут или бежанец. За разлика от тази цифра, МВР обяснява, че за цялата 2013 година у нас са влезли нелегално 11 618 души. 6 646 от тях са от Сирия, а останалите Афганистан, Алжир, Палестина и Мали.
От януари 2013-а до края на декември пък е бил връчен бежански статут на 183 лица и хуманитарен статут на 1858 души.