Над 11 000 са бездомните псета по столичните улици

Красна поляна, Кремиковци и Люлин са кварталите с най-много улични кучета

Над 11 хиляди е бил броят на бездомните кучета през 2010 г., обяви столичният зам.-кмет Мария Бояджийска. Две години преброяване на бездомните четириноги не е имало, но през миналата година Фондация "Четири лапи" е направила независимо наблюдение на популацията, което показало тенденция към намаляване. Колко точно е броят на баздомните животни сега Бояджийска не се нае да съобщи.

"Преброяване трябва да бъде извършено още няколко пъти, за да можем да видим дали наистина тази тенденция към намаляване се запазва", отбеляза обаче тя, цитирана от "Фокус".

По думите й фокусът през настоящата 2014. г. ще бъде съсредоточен основно в екипите за залавяне на бездомните кучета, които от осем ще бъдат увеличени на десет, и в последващата кастрация на животните.

"Районите с най-голяма популация на безстопанствени кучета в София са ромските квартали и промишлените зони като например "Красна поляна", "Кремиковци", "Люлин", допълни Бояджийска. Тя обяви, че броят на кучетата, които са заловени през миналата година, е 5610.

"Кастрираните кучета са 5987, включвайки данните от фондация "Помощ за животните", които експлоатираха приюта в Горни Богров", пресметна зам.-кметът.

Тя подчерта, че изразено в пари, това не означава повече разходи за Столична община, което е благодарение на по-строгата отчетност върху дейността на общинското дружество "Екоравновесие".

Мария Бояджийска обяви още, че след кастрационния център в Банкя предстои откриването на втори в район Връбница на бул. "Ломско шосе" – старата ветеринарна клиника.

Центърът ще бъде стопанисван от "Екоравновесие" и ще се финансира от Столична община.

"Целта и желанието ни е да стимулираме по всички възможни начини гражданите да бъдат активни и да кастрират собствените си животни, откъдето всъщност идва и голяма част от популацията им на улицата", заключи тя.