Музеят създава съкровищница на най-ефектните експонати

Мисия Бургас

05-01-2014, 06:29

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Планират експозиция "Историята на Бургас" в музея

Тя трябва да бъде под специална охрана, защото ще съдържа предмети от благородни метали

Зала в Археологическия музей, която да се обособи като съкровищница и в нея да се изложат 

най-ефектните предмети от благородни метали, планира да създаде новият директор Милен Николов. 

"Тя трябва да бъде обаче под специална охрана. Там доста по-трудно ще ни бъде. Много сериозно трябва да се мисли и за смяна на самите витринни", обясни Николов като посочи, че има някои идеи по този въпрос, но още е много рано да ги споделя.

Това е една от планираните нови изложби, предаде радио "Фокус". В Историческия музей предстои промяна от декември 2014 г. Там трябва да се обособи отделна експозиция "История на Бургас". През летния сезон отново там се водят преговори за гостуване на изложба от НИМ.

В Природонаучния музей също е планирана интересна изложба за летния сезон. „Мога да кажа, че ще бъде една от атракциите в Бургас като лято на 2014 г.”, разкри той. По неговите думи, в Етнографската експозиция обикновено е най-напрегнато понеже доста активно се работи по различни изложби. Там между 4 и 6 пъти в годината ще се провеждат своеобразни лектории. Това ще бъдат седмици, през които ще се изнасят тематични беседи. Преди Коледните празници е имало такива беседи, които са били посетени почти от 250 деца само за три дни. Следващата такава лекционна седмица ще бъдат в дните около Сирни Заговезни и е кръстена "Вампири и таласъми". 
Предвижда се музеите в Бургас да работят и в неделя, обмисляме се и гъвкаво работно време. Все още няма яснота дали ще поскъпнат билетите за музейните експозиции. Ако се увеличат, ще бъде минимално. 
Работи се и по въпроса за увеличаването на служителите в музеите. През тази година ще се правят и профили на посетителите на четирите експозиции. „Безспорно трябва да се върви към увеличаване на посетителите, защото просто няма да имаме средства за дейности и развитие”, категоричен бе Николов.