"Запознайте се с …" Дарен Уиикс

Стара Загора Лайф

05-01-2014, 11:15

Снимка:

Зелени Балкани

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Различна, дива и перната Коледа 2013

Екипът на Спасителния център - на фокус в нова инициатива на Зелени Балкани.

През новата година, екипът на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани ще продължи инициативата "Запознайте се с….". Този път обаче, ще ви запознаем със... себе си, обещават инициаторите на начинанието. Стартът се поставя с дейността, изпълнявана от единствения чужденец в екипа - англичанинът Дарен Уиикс.

"Идеята ни е да надникнем в звената, които движат Центъра, да ви запознаем с хората от екипа, доброволците и стажантите му. Ще ви срещнем с дейностите и задачите, които те изпълняват ежедневно. Въобще, ще повдигнем завесата и ще надникнем в „кухнята“ на Спасителния център, за да ви запознаем със стотиците обичайни и необичайни дейности, които всеки един от нас извършва, за да го има Спасителния център.
Надяваме се тази наша инициатива да отговори на някои ваши въпроси, да ви накара да си зададете други и да направи обществото още по-съпричастно, а очакванията ви към нас - малко по-реални.
И така, запознайте се със… Сътрудник “ex-situ дейности и размножителна програма” в Спасителния център за диви животни по проект „Реинтродукция на ловен сокол в България”- Дарен Уиикс"- обясняват от Спасителния център.

Дарен, както обичаме да казваме, е от „новите българи“. Имигранти от Великобритания, Дарен и съпругата му Ники преди години стават жители на ямболското село Генерал Инзово. Днес Дарен вече е с официални, български документи, част от екипа на Зелени Балкани – Стара Загора и в частност на Спасителния център за диви животни, доказателство, че отвореният пазар на Европейската Общност е възможност за постигане мечтите на всички (нещо, което според някои сънародници на Дарен, не важи за имигрантите от България и Румъния в родината му)…
Основните задачи на Дарен в Спасителния център са свързани с дейностите по връщането на ловния сокол в България. Той отговаря пряко за шестте двойки в Центъра, за тяхното добро състояние, размножаване, отглеждането на малките.
Интересен е фактът, че за да научи всичко това, миналата година Дарен бе изпратен като представител на България в International Wildlife Consultants Ltd., Уелс. За три месеца обучение там, той получи основните знания, необходими за спецификата на работата му в Спасителния център по отглеждането и размножаването на ловните соколи.
Сега, на неговата отговорност и всеотдайност разчитаме за връщането на този изчезнал вид от природата на България.
Като част от екипа ни, преките задължения на Дарен включват: хранене и обслужване на ловните соколи; размножаване на двойките; доотглеждане на млади соколи, ако обстоятелствата го наложат; маркиране на новоизлюпените пиленца спрямо българското законодателство; техническа поддръжка на волиерите; почистване и дезинфекция на клетки и оборудване; ежедневно наблюдение и записки на поведението на птиците; нововъведения и доставка на храна и хранителни добавки.
Едновременно с това, на Дарен се пада честта да се грижи и за останалите „големи“ птици от размножителната програма на Спасителния център – белоглави и брадати лешояди, царски орли. Част от задълженията му са насочени към храненето на всички, над 186 обитатели на „старата“ база на Центъра, както и поддръжката и почистването на всички над 49 клетки и волиери.
В преките задължения на Дарен се включват разходката и контактите с горската улулица Лули и осоядът Хъни – птици с трайни увреждания, които предстои да посрещат децата, посетители в Центъра.
Негови са и повечето от прекрасните снимки на осиновителната програма, в галерията и в голяма част от новините на сайта на Центъра и на Зелени Балкани.
И разбира се, не на последно място, Дарен поема преводите на всички новини, които ежедневно се поставят на сайта на Спасителния център и Зелени Балкани. Той редактира и всички наши издания на английски и „поема“ англоезичните посетители на Центъра.
А историята на нашето запознанство с него датира отпреди повече от четири години, когато той и съпругата му Ники докараха в Центъра ранена горска ушата сова. За съжаление, птицата не оцеля, но година след това Дарен стана наш доброволец. И заради упоритостта, всеотдайността и истинското му желание за работа, която екипът ни видя у него, той заслужи мястото си сред нас.