Условията за туризъм в планините са добри

Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст. Температурите варират от минус 3 до плюс 5 градуса. Времето е облачно, но тихо. Ясно е във високите части на планините, а в по-ниските е облачно и мъгливо. Температурата в Банско е 5°, 0° на Бъндеришка поляна и на Витоша, -1° на връх Тодорка. Планинските спасители съветват туристите да се движат само по обозначените маркировки, да са добре облечени с дебела зимна екипировка и задължително със заредени телефони. Пистите са покрити с изкуствен сняг, което ги прави твърди и травматични при падане. От Планинската спасителна служба припомнят, че въпреки малката снежна покривка планината е зимна и крие опасности от измръзвания, подхлъзвания или падания.

През изминалото денонощие в службата не са получавали сигнали за инциденти с туристи. Въпреки това от там дават и някои полезни съвети за безопасност, ако сте решили да прекараме деня си в планината:


- Съобразявайте се с останалите скиори/сноубордисти! С поведението си не бива да застрашавате или увреждате друг скиор/сноубордист!
- Пригаждайте скоростта си и начина на каране съобразно възможностите си, терена и атмосферните условия.
- Избирайте подходяща следа за каране. Каращият отзад или идващ отгоре скиор/сноубордист трябва да подбира така следата на каране, че да не застрашава намиращите се пред и под него скиори/сноубордисти. Предимството е на долния! При каране в необработени терени никога не се доверявайте на стари следи! Те може да са направени при други условия.
- Научете се да задминавате правилно и безопасно. Задминаване е възможно от всички страни, но то трябва да се извърши само ако има достатъчно голяма дистанция и задминаваният не е застрашен. Особено да се внимава при задминаване на деца!
- Спиране и престой по ски-пистите. Избягвайте падането и спирането по тесните и с лоша видимост места по ски-пистите. Ако има паднал скиор/сноубордист, идващите след него трябва да обезопасят мястото над него и ако той не може да стане сам, трябва да уведомят дежурните планински спасители.
- Спазване на предупредителните знаци и табели. Всеки скиор/сноубордист е длъжен да спазва поставените знаци и табели. Неспазването на знаците и табелите често води до нещастия.
- Не се пързаляйте без стопери или осигурителни каишки!
- Не карайте ски без ръкавици!
- При мъгла увеличете дистанцията и намалете скоростта!
- Избирайте писти и терени според възможностите си!
- Съобразете се с късия зимен ден и със сложната зимна обстановка!
- Информирайте се за метеорологичната обстановка и следете съобщенията за състоянието на ски-пистите!
- Грижете се старателно за вашата ски-екипировка!
- Ползвайте регулирани ски-автомати и топли зимни дрехи!
- Грижете се за вашата физическа подготовка!
- Тръгвайте на излет само ако сте здрави!
- Информирайте вашите близки къде отивате и кога ще се приберете!
- Любувайте се на заобикалящата ви природа, но я пазете!
- Имайте нагласа за прекратяване на излета при неблагоприятна промяна на времето или умора!
- Информирайте се и се консултирайте с Планинската спасителна служба за състоянието на ски-пистите и ски-маршрутите.

Телефоните на службата са: 02/ 9632000 и 088 1470.