Почина футболната легенда Еузебио

"Черната перла" на световния футбол е отбелязал общо 733 гола в 745 мача

Легендата на португалския и световния футбол Еузебио почина тази нощ в Лисабон на 71-годишна възраст, съобщават медиите на запад, позовайки се на бившия му клуб Бенфика.

По непотвърдена информация роденият в Мозамбик бивш нападател е получил инфаркт в малките часове на 4-и срещу 5-и януари.

Еузебио да Силва Ферейра е една от големите звезди на световния футбол през 60-те години на ХХ век. Той помогна на Португалия да завоюва бронзовите медали на Мондиал 1966.

През по-голямата част от кариерата си е играл за Бенфика, но се е състезавал още за отбори от САЩ, Мексико и Канада. Играта му ще се запомни със скорост, бърз дрибъл и изключителен удар с десния крак.

Известният с прозвищата "Черната перла", "Черната пантера" и "Краля" футболист вкара 317 гола в 301 мача с екипа на Бенфика, а за Португалия записа 41 попадения в 64 срещи. В кариерата си Еузебио е отбелязал общо 733 гола в 745 мача.

През 1965 г. става носител на "Златната топка" - три години, след като печели КЕШ с Бенфика.

Преди да стане професионален футболист, Еузебио е бил португалски шампион по спринтовите дисциплини 100, 200 и 400 метра за младежи до 19 години.

За повече спортни новини, четете Sportonline.bg.