Йордановден е!

Общество

05-01-2014, 21:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Гоце Делчев със специална програма за Йордановден

200 лв. ще получи от кмета хваналият кръста в Балчик на Йордановден

Хвърлят кръста в "Марица" на Йордановден по обяд

Богата януарска културна програма в Симитли

Ледените води на Струма ще приветстват благоевградчани на Йордановден

Промени в движението в Пловдив за Богоявление

В Казанлък ще скачат за кръста в Стара река

ПловдивУтре: 6 януари

Кръстът няма да бъде разнасян в благоевградските заведения като предните години

Богоявленска програма в Симитли

Водолази огледаха морето преди Йордановден

На Йордановден в Стара Загора 2117 души ще черпят за име

Момци се "умяукват" около момите за Йордановден

В община Казанлък 3536 именници празнуват на Ивановден, на Йордановден сa 915

Над 400 хиляди българи празнуват на Йордановден и Ивановден

Смелчаците на Йордановден ще спасяват кръста от обновения мост

В Дупница почитат Христо Ботев на Йордановден

Водосвет за Йордановден в столицата

Над 10 000 пловдивчани черпят на Йордановден

И в Разлог ще „хвърлят кръста”

Кой ще спаси Светия кръст от морето край Шабла?

Военен ритуал и водосвет за Богоявление в Бургас

Водосвет и литийното шествие на Йордановден в Приморско

Честито Рождество Христово, благословена и мирна 2014 година!

Честита да е Новата 2014 година!

Патриарх Неофит: Божието благоволение и милост да бъдат с нас

На 6 януари във всички епархии на Българската православна църква се чества един от най-големите християнски празници - Кръщение Господне или Богоявление

На Йордановден (Богоявление) небето се отваря, за да слезе Божият син на Земята.

"И ето, отвориха Му се небесата, и видя Духа Божий да слиза като гълъб и да се спуща върху Него. И ето, глас от небесата, който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение". (Мат. 3:16-17)

Този цитат от новозаветното евангелие на Матея създава картината, която символизира празника Богоявление, или Йордановден.

Според библейския разказ на този ден при Йоан Кръстител на реката Йордан дошъл Исус. Има предание, че свети Йоан Кръстител потопявал до шията всеки човек, когото кръщавал, и го държал така, докато не изповядал всичките си грехове. Когато видял Исус, Йоан Кръстител веднага се поклонил и казал, че той трябва да се кръсти при него. Но Исус влязъл във водите на река Йордан и тогава над се отворили небесата, отгоре блеснала светлина, подобно на мълния, и Духът Божий във вид на гълъб слязъл върху Кръщаващия се Господ. Чул се глас, който казал: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение".

Празникът Богоявление се нарича още Просвещение, защото Йорданското събитие просвещава, като показва Бога изявен в непостижимата тайна на единосъщната и неразделна Троица. Всеки чрез светото Кръщение бива осиновен от Отеца на Светлината чрез заслугата на Сина и чрез силата на Светия Дух. Съществуват свидетелства за чествуването на този най-древен Господски празник още през II век, но до IV век той се съединявал с Рождество Христово. Общият празник за двете събития се наричал Богоявление, защото при кръщението си в Йорданските води Иисус Христос се явил на света за обществено служение. Чрез раждането си Той се явил на света в плът. По-късно Църквата приела да празнува двете събития поотделно - на 25 декември Рождество Христово, а на 6 януари - Богоявление.

Има различни имена на празника в страната - Кръстовден, Водици, Водокръщи и други. Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи. За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична църковна служба свещеникът хвърля Светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят, въпреки студа и ниската температура и изваждат кръста от водата. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. Накрая - с китка босилек свещеникът напръсква хората за здраве. Йордановден се смята за последен от периода на т.нар. мръсни дни.

Срещу празника е третата, последна кадена вечеря. Към постните ястия на нея се прибавят орехите, суровото жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери. Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сърми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.

Имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана

На 6 януари 2014 г. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще възглави тържествените богослужения за Господския празник св. Богоявление (Кръщение Господне или Йордановден) в ПКСХП "Св. Александър Невски", както следва:
8,30 ч. - Св. Литургия
Около 10,15 ч. - Велик Водосвет.
В 11,00 ч. след освещаването на Богоявленската вода Светейшият ни патриарх на специална церемония на площад "Св. Александър Невски" ще поръси за благословение знамената на българската армия.

Поканват се вярващите да присъстват на тържествените богослужения в единството на молитвата и благодарността към Троичния Бог.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен