Духовници и миряни се молят за достоен митрополит на Неврокопска епархия

Подписка против опитите за опорочаване на църковните избори набира скорост и в интернет

За провеждането на честни избори в Неврокопска епархия
В специална група във Фейсбук, стотици духовници и миряни от епархията заявяват: “Да се молим за нов достоен митрополит на Неврокопска епархия! Да се продължи делото Божие! Варненци с много борба и молитви изпросиха от Бога Дядо Йоан! Нека бъде Божията воля и за Неврокоп! Да се молим и да съдействаме с всички сили! Приснопаметния и незабравим Дядо Натанаил, вечна да е паметта му остави след себе си духовни чеда достойни да продължат Христовото дело! Приемствеността в духовния живот е основа на Светоотеческата ни Православна вяра. Господи, пази България!”
Напрежението в епархията възникна
По време на празниците временно управляващия епархията Видински митрополит Дометиан направи скандални назначения на разколници в Сандански и Благоевград. Тези действия са в разрез с църковната традиция, която повелява до избирането на нов митрополит в овдовялата епархия да не бъде въвеждан в духовен сан никой. Празничната чистка, устроена от дядо Дометиан предизвика незабавна реакция на духовниците от епархията. Миналия петък те дадоха специална пресконференция в Благоевград и оповестиха декларация, в която окачествяват действията на владиката като “опит за църковен преврат”.
Освен в храмовете ''Подписка против опитите за опорочаване на църковните избори и срещу противоуставните и противоканонични искания за подмяна на църковни избиратели'' набира скорост и онлайн на този адрес.
Организатори са духовници и миряни от епархията, твърдо решени да не допуснат опорочаване на  предстоящия на 12 януари вот за приемник на починалия дядо Натанаил, който се ползва с дълбоко уважение в епархията.
Запознати с църковните дела са убедени, че с подобни кадрови рокади Дометиан се опитва да повлияе и манипулира предстоящия църковен вот
Неговата дясна ръка архимандрит Антим на практика потвърди тази линия, като в нарушение на църковния устав и канон изненадващо поиска да се създаде “специална комисия от специалисти”, която да проверяла законността на процедурата по избор на църковни избиратели, извършен по времето на митрополит Натанаил.
В църковните среди се смята, че видинският владика Дометиан работи за своето протеже
Скандалният епископ Сионий преди няколко години е отстранен от поста ректор на Духовната академия след шумен педофилски скандал. Тогава именно Дометиан приюти Сионий във Видинската митрополия. В полза на Сионий работи и небеизвестния пловдивски митрополит Николай, който е бесен от провала си да лансира игумена на Бачковския манастир Борис за Варненски и Великопреславски митрополит. Междувлеменно местни медии, неправителствени организации и миряни в благоевградско стартираха инициатива срещу Сионий под наслов “Вън педерастите от Неврокопска епархия”. Резервен вариант за комбинацията межу Николай-Дометиан пък бил бившият водач на разколниците на Българската православна църква – епископ Инокентий, който след като загуби заведеното от него и съмишлениците му от т.нар. алтернативен синод дело в Страсбург срещу България и след смъртта на патриарх Максим, се покая и се върна в лоното на църквата.
Припомняме, че сред кандидатите за нов Неврокопски митрополит са и трима от духовните чеда на Дядо Натанаил – епископите Григорий, Серафим и Данаил. Още в разгара на скандалите, белязали избора на митрополит във Варна, свещеници в Гоце Делчев бяха категорични, че няма да допуснат “платен митрополит да дойде при нас от мутрите”.