Историческа сграда от началото на XX век грейна обновена

Автентичният вид на Медицински център 1 е запазен и след ремонта

Историческата сграда от началото на XX век, където в момента се помещава Медицински център - 1, грейна обновена, но със запазен автентичен вид.

Зданието е построено в 1918 г. като френски девически пансион заедно с Католическата църква "Свети Йосиф". През годините там е имало болница, кожен диспансер, психодиспансер и поликлиника.

ВИЖ тук снимки преди и след ремонта

"Щастлив съм, че още една емблематична сграда за Бургас вече е с нова впечатляваща визия. Това  ще създаде удобство и комфорт за пациентите и нормални условия за работа на лекарите тук", каза зам.-кметът д-р Лорис Мануелян.

Ремонтът на внушителната сграда започна миналата година по проект "Красива България". Общата стойност на проекта е 240 хил. лв.

"При реконструкцията максимално се придържахме към автентичния вид на сградата. Възстановихме фасадите и дървените врати в оригиналния им вид, подменихме старата дограма с нова енергийно-ефективна“, обясни Мануелян.

Изцяло е реконструиран покривът на масивната сграда, поставено е осветление и е изградена мълниезащитна инсталация.

С част от предвидените средства в проектобюджет 2014 г. е планирано да бъде възстановена и освежена оградата на сградата.

Община Бургас ще търси допълнително финансиране за ремонт на дворната настилка и козметичен ремонт на сградата в двора на медицинския център, където са кабинетите на личните лекари на голяма част от бургазлии.