Питат за поръчки в корабостроителницата

Имуществото на бургаското дружество не може да се продаде, защото е запорирано

Има интерес към дейността на "Бургаски корабостроителници" въпреки тежкото финансово състояние на дружеството.

"Имаше интерес от определени инвеститори, не големи, но имаше някаква дейност в предприятието. С тези поръчки може да се генерира някакъв ресурс, със сигурност поне колкото да се покрият текущи задължения", каза за "Стандарт" временният синдик на предприятието Цветан Банков.

По думите му, собствениците на дружеството нямат никакви ограничения как да разполагат с него, а присъствието на временен синдик е предварителна обезпечителна мярка от най-лек характер. Според Търговския закон, обезпечителната мярка се състои в това, че длъжникът може да сключва нови сделки само след предварително съгласие на синдика. "Ако сделката е свързана с оперативната дейност на предприятието - да ремонтират кораб например, няма логика да не дам съгласие. Единственото нещо, което никога няма да позволя, е да се продаде имот или дълготраен актив", обясни Банков, като посочи, че досега не са постъпвали оферти за закупуването на активи на дружеството. По думите му, предприятието няма как да бъде продадено, тъй като по-голямата част от имуществото е запорирано.

"Аз не мога да си представя кой продава запорирано имущество, и то в Русия. Несериозно - няма нотариус, който да изповяда подобна сделка", каза Банков по повод информацията, че дружеството е обявено за продан през сайта на Российский аукционный дом. По думите му, все още няма открито производство за несъстоятелност на "Бургаски корабостроителници". Цветан Банков беше синдик на обявеният в несъстоятелност през 2008 година металургичен гигант "Кремиковци". Приликите обаче свършват дотук, тъй като ситуацията с "Бургаски корабостроителници" е коренно различна. За разлика от "Кремиковци" бургаското дружество е частна собственост и не е изпаднало в несъстоятелност. С други думи, съдбата на корабостроителниците е изцяло в ръцете на неговите собственици, а държавата няма как да се намеси./Източник: Стандарт