И Белене ли ще отворят за папараци?

Ако има затвор за каквато и да е форма на изразяване, това води до тирания

Случаите, в които не може да се снима, се определят от Европейския съд, но дори и да се вземе решение за снимка, то касае публикуването ѝ – дали може или не може да се публикува, а не дали фотографът да отива в затвора. Ако има затвор за каквато и да е форма на изразяване, каквато е фотографирането, това води до тирания,

казва адвокат Александър Кашъмов.
Белене е не само остров на Дунав. В историята на комунистическа България той става зловещо ТВО – Трудово - възпитателно общежитие, или концентрационен ''лагер на смъртта'' за хора, неудобни за комунистическата власт. Там са репресирани хиляди българи. Белене и до днес остава символ на комунистическата варварщина и жестокост - място, неописано в българските учебници по история, но оставило трайни спомени сред малцината, оцелели от ада, чийто живот е съсипан необратимо.
Дали управляващите искат да накажат всеки, дръзнал да ги снима без разрешение в неудобна за тях ситуация? Дали папараците в такъв случай ще останат без работа? Дали нещата ще изглеждат по еднакъв начин, ако фотограф снима политик в определена нелицеприятна ситуация без и съответно - с разрешение?
Силните личности могат да говорят за проблемните теми, защото не се страхуват да бъдат искрени със себе си.
Кой обаче се страхува от това да бъде публична личност? Кой се опитва да налага тирания?
Всеки сам прави своя избор, но когато си познат, известен сред обществото, като че ли няма как да избягаш „от обектива” на обикновения човек, да не попаднеш в полезрението му, дори в неформална обстановка.
Член 146 от новия Наказателен кодекс може да ви вкара за една година в затвора, ако заснемете например председателя на Народното събрание да получава подкуп.
Адвокат Свилен Овчаров е категоричен, че доста по-важен е фактът, че се променя словосъчетанието „публична проява” - на публична изява. По думите му е абсурдно да се иска разрешение за снимане – по този начин се изменя поведението на снимания обект.
Този нов член в новия проект на Наказателния кодекс е автоцензура. Този текст е насочен срещу хората, които протестират срещу кабинета на Пламен Орешарски. Защото много от тях снимаха какво се случва и извън официалните канали се появяваше по-различна картина, коментира Овчаров.
Цели десет години се готвят текстовете за Нов наказателен кодекс. Но текстът на член 146 е нов, той е измислен от това правителство, заяви Овчаров. Тази норма противоречи на Европейската конвенция за правата на човека, подчерта Александър Кашъмов.
Кой иска да окаже натиск върху хората, които протестират срещу кабинета на Пламен Орешарски и ще успее ли да го направи? Кой печели от репресията днес и какво ли ново да очакваме утре?